De plaquette met de namen.
De plaquette met de namen. Foto: HKB

4 mei-herdenking Verzetsliedenbuurt Bussum-Zuid

Mensen

BUSSUM - In de Verzetsliedenbuurt in de wijk Bussum-Zuid wordt op zaterdag 4 mei om 14.30 uur een herdenking gehouden ter nagedachtenis aan elf Bussumse verzetsmensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. Deze plechtigheid vindt plaats bij het plantsoen op de hoek van de Fokke Bleekerstraat en de P.M.R. Versteeghstraat.

Op 4 mei 2020 is op initiatief van de Historische Kring Bussum een plaquette voor deze verzetsmensen aangebracht aan de blinde muur van de Fokke Bleekerstraat 1. Ter aanvulling op deze plaquette is op 4 mei 2023 een gedenkbord onthuld door leden van de families Ruys, Bleeker en Versteegh. Dit gedenkbord is mede mogelijk gemaakt door de Lakeland Foundation. Op dit bord is van elk van deze elf verzetsmensen een foto afgebeeld, met enige aanvullende informatie. De QR-code verwijst naar een speciale pagina op de website van de Historische Kring Bussum, waar voor geïnteresseerden nog veel meer achtergrondinformatie is te vinden.

Wethouder Nico Schimmel is namens de gemeente Gooise Meren aanwezig bij de herdenking, evenals nabestaanden van de omgebrachte verzetsmensen. Schimmel speelt de Taptoe en het Wilhelmus. Kransen/bloemen worden gelegd door: wethouder Schimmel, reünisten van het Amsterdamse vrouwendispuut G.E.M.M.A. (Dispuut G.E.M.M.A. is in 1939 mede opgericht door Hannie Schaft; Elise Dammers hoorde tot de eerste leden, red.) en de Historische Kring Bussum. Aansluitend kunnen alle andere aanwezigen desgewenst een bloem neerleggen.

Uit de krant