Afbeelding
Foto: SMF

Muiderberg herdenkt oorlogslachtoffers; enkele honderden mensen aanwezig

Mensen

MUIDERBERG - In Muiderberg vond de Dodenherdenking traditiegetrouw plaats op de Brink, onder muzikale begeleiding van G.A.Heinze, de lokale muziekvereniging. In aanloop naar de herdenking was het weerbericht even spannend, omdat er werd gevreesd voor onweer. Nadat tenten waren opgezet, bleek het mee te vallen en was er enkel lichte regen. De herdenking werd goed bezocht.

Enkele honderden aanwezigen, verscholen onder tenten of hun paraplu, luisterden samen naar toespraken van wijkwethouder Hugo Bellaart namens de gemeente en gastspreker Frénk van der Linden. Toespraken werden afgewisseld door harmonieën van de muziekvereniging Heinze.

Hugo Bellaart lichtte toe waarom we herdenken en waarom het belangrijk is te herdenken. Hij benadrukte dat dit relevant blijft ook met oog op wat er in de wereld vandaag de dag gebeurt, zoals aanhoudende oorlogen en conflict in Oekraïne, Sudan en Israël en Gaza.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Foto: SMF

Frénk van der Linden is als journalist en documentairemaker onder andere bekend van zijn werk voor de Volkskrant, Kunststof en het maken van verscheidene documentaires over de Tweede Wereldoorlog. In zijn toespraak gaf hij een persoonlijk verhaal over verzet en medemenselijkheid in de oorlog en het vermijden van extremen. Als journalist sprak hij over de toenemende ‘woordenwedloop’. Hij legde uit dat in de huidige politiek als ook media steeds hardere taal wordt gebruikt. Hierdoor komen wij als samenleving verder van elkaar te staan, met als gevaar dat groepen in de samenleving worden ontmenselijkt, zoals dat ook gebeurde in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Hij vroeg daarin aan ieder om aandacht te hebben voor het eigen taalgebruik en daarin de extremen te dempen.

Na de taptoe en inachtneming van twee minuten stilte, werden door Stichting Muiderbergse Feesten (SMF) en de gemeente Gooise Meren bloemstukken gelegd. Aansluitend speelde in het nabijgelegen Rechthuis muziekvereniging Heinze later die avond een eigen, wat lichter, repertoire en werd door de vele aanwezigen bij de herdenking nagepraat.

Afbeelding

Uit de krant