Afbeelding
Foto: Bob Awick
Video

Bezuinigingen op bibliotheek gehalveerd: geen vestigingen dicht

Politiek

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren en Bibliotheek Gooi en meer zijn eruit: de vestigingen Naarden en Muiden blijven open.

Er moest vanaf 2018 voor 250.000 euro bezuinigd worden, maar dat is nu teruggebracht naar 131.500 euro. De Bibliotheek en de gemeente zetten de koers voort om van de bibliotheek een eigentijdse voorziening te maken. Dit is de uitkomst na een onafhankelijk onderzoek. Beide partijen onderschrijven het onderzoek en zijn tevreden over de uitkomst. De gemeenteraad had de opdracht gegeven om te onderzoeken of een bezuiniging van 250.000 euro in 2018 en de daaropvolgende jaren gerealiseerd kon worden, met het advies dat de gemeente en de Bibliotheek samen tot een oplossing moeten komen over de bezuinigingsopdracht. Op verzoek van beide partijen heeft bureau Hiemstra en De Vries gekeken naar de bezuinigingsmogelijkheden en in hoeverre de bibliotheek kan zorgen voor meer inkomsten.

Een van de conclusies is dat een bezuiniging van 250.000 euro alleen haalbaar is als de vestigingen in Naarden en Muiden sluiten. Maar dat wil niemand. De gemeente en de Bibliotheek hechten grote waarde aan een bereikbare bibliotheekvoorziening in de kernen. De Bibliotheek zet haar koers voort om van de bibliotheek een eigentijdse voorziening te maken voor de inwoners van Gooise Meren.

De bezuiniging van 131.500 euro wordt voornamelijk in 2018 gerealiseerd. 70.000 euro was al gerealiseerd voordat de bibliotheken gingen fuseren. De Bibliotheek voelt hier geen effect van. Met het omvormen van de vestiging Breeduit in Bussum-Zuid naar een Bibliotheek op School (BOS) wordt een bezuiniging gerealiseerd van 41.500 euro, de 20.000 euro komt uit een voordeel door de fusie van de bibliotheek en extra inkomsten die de bibliotheek volgend jaar haalt uit nieuwe activiteiten.

Uit de krant