Sandra Geerling wipt in haar eigen tuin ook tegels.
Sandra Geerling wipt in haar eigen tuin ook tegels. Foto: Bob Awick
foto’s

NK Tegelwippen van start; al honderden stenen vervangen door groen

Natuur & Milieu

GOOISE MEREN - Het NK Tegelwippen is weer van start gegaan en Gooise Meren doet ook dit jaar weer mee. Bij de Groene Ruijter aan de De Ruijterlaan werden gistermorgen de eerste driehonderd tegels gewipt en vervangen door groen. Ook op andere plekken - zoals bij Sandra Geerling van Samen Sneller Duurzaam - werd steen door groen verruild.

Vorig jaar deed de gemeente Gooise Meren voor het eerst mee aan het NK Tegelwippen. Samen met inwoners zijn toen 25.512 tegels gewipt. Hiermee eindigde de gemeente op de zesde plaats in het klassement middelgrote gemeenten. “Natuurlijk willen we dat dit jaar overtreffen en nog meer tegels wippen met elkaar”, meldt de gemeente Gooise Meren.

Gezonde rivaliteit

Wethouder Mark Marshall vertelt: “We zijn weer enthousiast en gemotiveerd om mee te doen met het NK Tegelwippen 2024. We zijn dit jaar uitgedaagd om te strijden tegen de gemeente Amstelveen. Deze gezonde rivaliteit zal hopelijk zorgen voor nog meer gewipte tegels in onze gemeente dit jaar! En daarom ook de oproep aan de inwoners van Gooise Meren om je tegels uit je tuin te wippen en met elkaar de gemeente groener te maken.” 

Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door wilde planten, inheems groen en biologische bollen en bloemen wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier! Wist jij al dat inheemse planten een walhalla zijn voor insecten van hier? Ze zijn verkrijgbaar bij de Groene Ruijter in Bussum. Hulp nodig bij het ophalen van de gewipte tegels? De tegeltaxi rijdt de komende maanden weer in Gooise Meren. Kijk voor alle informatie en data op de website van de gemeente www.gooisemeren.nl/tegeltaxi.

De GRRU (Groene Ruijter) is één van de locaties van de AltijdWerkplaats en is een groene inspiratiebron voor iedereen die wil werken en bijdragen aan het herstel en de verbetering van de natuur. Hier vind je allerlei voorbeelden om de biodiversiteit te vergroten in de eigen tuin of directe omgeving. Denk hierbij aan groene daken, een gemeenschapsmoestuin, een kwekerij van inheemse planten en bloemen, een vijver als stepping stone voor amfibieën, een circulaire kas en een bloemenpluktuin. De locatie aan de De Ruijterlaan in Bussum, naast de groene long, dient als proeftuin, activiteiten- en educatiecentrum en inspiratiebron en biedt werkplekken aan mede groendenkers en -doeners.

In actie bij de GRRU.
Afbeelding
Afbeelding