Afbeelding
Foto: Wil de Vries-Kempkes

‘De herdenking is voor een ieder die de zeggingskracht van poëzie wil ervaren’

Mensen

NAARDEN - Naarden staat weer in het teken van de Matthäus Passion, vanzelfsprekend natuurlijk want niet voor niets is het immaterieel erfgoed een bron van inspiratie voor velen. Maar op Stille Zaterdag 30 maart is er ook aandacht voor het muurgedicht ‘Moet je de eeuwen hier zien bloeien’ van Erik Menkveld. Het is die dag exact tien geleden dat hij plotseling overleed. Reden voor familie, vrienden en Vereniging Vestingstad om hem te herdenken.

Het gedicht heeft sinds kort een nieuwe plek gekregen op de muur van de woning aan de Jan Massenstraat 4 / hoek Huizerpoortstraat. Kunstenaar Jeroen Paulussen klaarde deze klus. “Wij staan om 12.30 uur letterlijk stil bij dit muurgedicht en maken tot 13.15 uur een poëtische wandeling”, meldt Wil de Vries-Kemps van de werkgroep Muurgedichten. Hoofdgasten bij de herdenking zijn Maria Vlaar (vrouw van Erik Menkveld) en Willem Jan Otten (vriend en collega schrijver/dichter). “De herdenking is voor een ieder die op deze bijzondere zaterdag voor Pasen de zeggingskracht van poëzie wil ervaren.” 

Moet je de eeuwen hier zien bloeien

al hun ongekende ogenblikken

zich zien openen, elkaar doorvloeien.

Waarom storten we ons niet die wemeling in?

Erik Menkveld

De werkgroep Muurgedichten, een onderdeel van Vereniging Vestingstad, beheert een collectie van zeventien muurgedichten in de stad, waarvan het gedicht ‘Na de Mattheuspassie’, vlak bij de Grote Kerk in 2013 als eerste werd onthuld in aanwezigheid van schrijver/dichter Willem Jan Otten. Het aanbrengen van muurgedichten is oorspronkelijk het initiatief van vestingbewoners Hein Groen en Gijs Went. Zij brachten de gedichten samen in het boekje ‘Dichter bij de Stad’, dat door de Vereniging Vestingstad in tweede druk is uitgegeven. 

Vestingbewoners Cornelie van Uuden en Lidie Woldringh vormen samen met Wil de Vries-Kempes de werkgroep Muurgedichten. Van Uuden en Woldringh zijn vanaf de start betrokken en zijn interessante vertellers als het gaat om wat er komt kijken bij realisatie en behoud van de muurgedichten. Bij slecht(er) weer vervalt de wandeling en wordt uitgeweken naar het Comenius Museum aan de Kloosterstraat 33 voor een presentatie van de collectie muurgedichten in Naarden-Vesting. Vooraf aanmelden is niet nodig.




Afbeelding