Vervolg van voorpagina

Evenementenpas 'kassiewijle'

Daar moest de gemeente twee maanden over nadenken en vorige maand kregen we de mededeling dat het toch niet verder gaat. Sindsdien heeft iedereen de hoop een beetje opgegeven en word je er een beetje moedeloos van. Men heeft een mond vol over participatie, maar als alle stakeholders - die hier goed over hebben nagedacht - vinden dat het moet doorgaan dan vind ik dat je daar als gemeente naar moet luisteren.”

Voldoende

Wethouder Mark Marshall vindt dat er met de pilot voldoende informatie is opgehaald. “Wat we nu uit ervaring hebben ondervonden is bijvoorbeeld dat het voor evenementenorganisatoren vaak lastig is om voldoende verkeersregelaars in te zetten en te zorgen dat deze goed geïnstrueerd zijn. Dat is een gegeven waar we rekening mee moeten houden als we naar maatregelen zoeken om doorgaand verkeer tijdens evenementen te weren. Ook hebben we ervaren dat het maken van die instructies ingewikkeld is vanwege de verschillende belangen.”

'Discussies'

“De instructies, die we samen met bewoners hebben opgesteld, waren niet eenduidig genoeg om als verkeersregelaar automobilisten al of niet in de vesting toe te laten”, vervolgt Marshall. “Er ontstonden discussies tussen automobilisten en verkeersregelaars over wat bijvoorbeeld ‘doorgaand verkeer’ is en wat ‘parkerende bezoekers’ zijn. De verkeersregelaars hebben niet de bevoegdheid verkeer echt tegen te houden. Ook dit is een gegeven waar we rekening mee moeten houden als we naar maatregelen zoeken om doorgaand verkeer tijdens evenementen te weren.”
Betekent dit dat de proef niet geslaagd is? “Als we kijken naar welke informatie en verbeterpunten de proef heeft opgeleverd, kunnen we de proef als geslaagd zien. In september 2021 besloot men om aan de slag te gaan met een proef voor de evenementenpas. Er was toen nog geen sprake van het project ‘Naarden-Vesting autoluw’. Nu zetten we daar volledig op in. Het weren van doorgaand verkeer tijdens evenementen maakt deel uit van dit project. In dit project gaan we op zoek naar een structurele oplossing voor het autoverkeer in Naarden-Vesting en hebben we ook de capaciteit en middelen om argumenten van alle stakeholders af te wegen en met een goed plan met maatregelen te komen. Achteraf gezien hadden we met de kennis en ervaring die we nu hebben opgedaan de proef twee jaar geleden wellicht anders moeten inrichten.”

Andere maatregelen

Marshall laat weten dat er vanaf nu wel andere maatregelen genomen worden om bij volgende evenementen doorgaand verkeer te verminderen. “We zullen dan tijdelijk extra hekken en borden plaatsen op de drie toegangswegen. Bestemmingsverkeer mag dan gewoon doorrijden. We verwachten dat er op deze manier minder doorgaand verkeer in de vesting zal zijn. Deze alternatieve maatregel wordt alleen toegepast bij evenementen waarbij de Marktstraat wordt afgesloten.” De wethouder heeft er alle vertrouwen in dat de gemeente in het project ‘Naarden-Vesting autoluw’ in gezamenlijkheid tot breedgedragen maatregelen komt om doorgaand verkeer tijdens evenementen te weren.