Een volle tribune zondagmiddag bij de uitvoering van Faust.
Een volle tribune zondagmiddag bij de uitvoering van Faust. Archieffoto: Bert de Bruin

Vestival Vocaal viert feest: veertig gratis kooruitvoeringen in Naarden-Vesting

Algemeen

NAARDEN - Het is feest voor de Gooise koren, want ze mogen na de oorverdovende stilte door corona eindelijk weer de sterren van de hemel zingen tijdens de extra feestelijke editie van het Vestival Vocaal op zaterdag 24 september. Het grootste korenfestival van het Gooi wordt wederom georganiseerd door Stichting Amateurkoor.

Met deze editie van het Vestival Vocaal hervat de organisatie de inmiddels mooie traditie: om het jaar zetten amateurkoren uit het Gooi de vesting muzikaal op zijn kop. De enthousiaste reacties tot nu toe van zangers én publiek op deze dag zorgen ervoor dat - na de stilte van drie jaar - dit misschien wel het leukste korenfestival van Nederland nu voor de zesde keer neerstrijkt in de vestingstad.

(Tekst loopt verder onder de afbeelding)


 Beeld: PR

Op vijf podia in Naarden-Vesting zingen dit jaar maar liefst 550 zangers en zangeressen uit twintig Gooise koren uit alle hoeken van het Gooi: Naarden, Bussum, Eemnes, Hilversum, Huizen, Kortenhoef, Muiderberg en Weesp. Om iedereen dit grote koorfeest - met veertig gratis uitvoeringen - mee te laten vieren is de toegang dit jaar helemaal gratis. 

“We beginnen het festival om 11.00 uur in de Grote Kerk met een groot meezingfeest als opening. Iedereen mag meezingen, van jong tot oud, publiek én natuurlijk ook alle koorzangers. Onder leiding van dirigent Roy Voogd worden drie wereldberoemde koorwerken uit de opera ingestudeerd. De stukken zijn zó beroemd, dat echt iedereen ze kent”, laat de organisatie enthousiast weten. “En zoals het bij een goede koor-scratch hoort: aan het einde van de dag zingen we de nummers samen als afsluiting van de dag!”

Om 12.00 uur waaieren alle koorzangers uit over de stad en beginnen de optredens. Dit jaar hebben we vijf vaste locaties: de Grote Kerk, het Comenius Museum, Podium deMess, de St.-Vituskerk en het Huis van de Stad (het voormalige Stadhuis). “Wees niet verrast als u van de ene locatie naar de andere loopt voor een volgende uitvoering als er plotseling op een terras, een pleintje of de hoek van een straat een koor staat te zingen. Want hoewel er buiten geen uitvoeringen gepland zijn weten we nu al dat na jaren van stilte de zangers zich het liefst overal willen laten horen…”

Samen afsluiten 

Om 16.00 uur verzamelt iedereen zich in de Grote Kerk voor de feestelijke afsluiting van Vestival Vocaal. “Iedereen, zangers en luisteraars, zijn daarbij van harte uitgenodigd om weer volop mee te zingen en nog even te genieten van enkele pareltjes die die dag bijzonder zijn opgevallen. Want de gedachte achter Vestival Vocaal is dat samen zingen mensen verbindt, inspireert en verbroedert en dat kunnen we in deze tijd goed gebruiken.”

Vestival Vocaal is een initiatief van Stichting Amateurkoor. Deze stichting werkt sinds 2010 aan stimuleren van de onderlinge samenwerking en uitwisselen van ervaringen en initiatieven tussen Gooise amateurkoren. Tijdens het Vestival Vocaal laten de koren zich van hun beste kant zien, én horen. Bovendien helpt het streekgenoten, die voor het nieuwe seizoen een leuk koor zoeken, om een geïnspireerde keuze te maken. Kom luisteren! Belangstellenden, liefhebbers van koormuziek en mensen op zoek naar een leuk koor, zijn van harte welkom het muziekspektakel mee te maken. Voor meer informatie zie: www.vestival.nl 

Afbeelding
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant