Gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland Jeroen Olthof, wethouder gemeente Hilversum Annette Wolthers en Transdev Nederland directeur Manu Lageirse met één van de nieuwe bussen die in de Gooi en Vechtstreek gaan rijden.
Gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland Jeroen Olthof, wethouder gemeente Hilversum Annette Wolthers en Transdev Nederland directeur Manu Lageirse met één van de nieuwe bussen die in de Gooi en Vechtstreek gaan rijden. Foto: Provincie Noord-Holland

Gooi en Vechtstreek eerste Nederlandse regio met CO²-vrij busvervoer

Bedrijven

REGIO - De provincie Noord-Holland heeft met Transdev (voorheen rijdend onder de naam Connexxion) de eerste uitstootvrije busconcessie van Nederland ontwikkeld. In de loop van 2022 worden alle bussen op fossiele brandstoffen vervangen door elektrisch aangedreven bussen. De nieuwe concessie en de aangepaste dienstregeling voor de Gooi en Vechtstreek zijn zondag 11 juli van start gegaan. 

Gedeputeerde Jeroen Olthof en Transdev directeur Manu Lageirse presenteerden zondag de nieuwe bussen die vanaf volgend jaar in de Gooi en Vechtstreek gaan rijden. De bussen krijgen de uitstraling van Transdev, het moederbedrijf van Connexxion. De groene bussen van Connexxion verdwijnen geleidelijk uit het straatbeeld. De provincie Noord-Holland stimuleert bewust reisgedrag met schone vervoersmiddelen. Het verminderen van de CO²-uitstoot door bussen maakt daar een belangrijk onderdeel van uit.

Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Het wordt steeds drukker op de weg. Dat betekent dat we slimme keuzes moeten maken om te zorgen dat de hele provincie goed én veilig bereikbaar blijft. Met deze stap laten we zien dat duurzaamheid tot de kern van ons beleid hoort. Het zijn mooie bussen zonder uitstoot. Een schone bus is fijn voor reizigers, voor de omwonenden en voor ons milieu.”

Innovatie

Transdev gaat voor het busvervoer in de Gooi en Vechtstreek gebruik maken van elektrische bussen van Ebusco. Het Brabantse bedrijf heeft een elektrische bus ontwikkeld die voor een belangrijk deel bestaat uit composiet in plaats van metaal. Composiet weegt veel minder. Dat geeft de bus een grotere actieradius. Daarnaast gaat Transdev ook rijden met bussen van het Brabantse VDL. De nieuwe bussen zijn niet alleen duurzamer, ook wordt het OV slimmer gemaakt. Reizigers kunnen gebruik maken van de nieuwe Transdev Mobiliteitsapp. Dit is een handige app waar de volledige reis in kan worden gepland, geboekt en betaald. Dit geldt niet alleen voor bus of trein, maar ook voor bijvoorbeeld deelfietsen. Via de app kan de reis van deur tot deur worden gepland. Deze aanpak wordt ‘mobility as a service’ genoemd en vergroot het gemak voor reizigers.

In de dienstregeling van de bussen in de Gooi en Vechtstreek worden verschillende vernieuwingen doorgevoerd. Zo komen er binnenkort hoogwaardige openbaar vervoerverbindingen met Utrecht Science Park en Amsterdam-Zuid. Voor gebieden zonder treinverbinding betekent de nieuwe concessie een flinke verbetering van de bereikbaarheid. Meer informatie over de mobiliteitsapp en de dienstregeling is te vinden op www.transdev.nl

Lange termijn

De provincie Noord-Holland is opdrachtgever voor het busvervoer in Noord-Holland Noord, Haarlem IJmond en de Gooi en Vechtstreek. De concessie in de Gooi en Vechtstreek loopt tot december 2030. De andere twee busconcessies in de provincie eindigen in 2027 en 2028. Hiervoor hebben de provincie en Transdev samen een transitieplan opgesteld om gedurende de looptijd het vervoer verder te verduurzamen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant