De slagboom tussen de Mariahoeveweg en de parkeerplaats.
De slagboom tussen de Mariahoeveweg en de parkeerplaats. (Foto: MuiderNieuws)

Burgemeester over jongeren die naar McDonald's A1 wandelen: 'Doe het niet'

  Buurt / wijk

MUIDEN - Drie meiden van pakweg 14 jaar zijn zojuist vanaf de vorig jaar geopende McDonald's bij De Hackelaar (langs de A1 bij Muiden) over de berm langs de Mariahoeveweg terug gewandeld naar hun fiets bij de dichtstbijzijnde bushalte. "Maar we zijn heel voorzichtig geweest hoor", benadrukken de tieners.

Het drietal beseft namelijk heel goed dat wat ze zojuist hebben gedaan helemaal niet mag. De Mariahoeveweg is namelijk alleen open voor gemotoriseerd verkeer. Maar zeg maar eens tegen de Muider jeugd dat de nieuwe Mac alleen met de auto is te bereiken vanaf de snelweg. De berm langs de Mariahoeveweg is zeker overdag vrij overzichtelijk en de slagboom naar de parkeerplaats is gemakkelijk te omzeilen. En een lekkere Big Mac is op zijn tijd zeer welkom. "En binnenkort komt er ook nog een Lap Place", weet een van de drie meiden. "Kunnen we lekkere broodjes halen."

Inwoners van Muiden en ook de plaatselijke politiek maken zich echter grote zorgen over de veiligheid van de jongeren. De gemeente verlaagde de maximum snelheid voor autoverkeer van 80 naar 50 en 60 kilometer per uur, maar dat nodigt volgens critici de jongeren nog meer uit om de weg te bewandelen.

Burgemeester Han ter Heegde geeft in het gesprek met GooiTV en deze krant toe dat de gemeente dit probleem misschien had kunnen voorzien. Hij benadrukt echter dat het niet mag en er wordt gehandhaafd. "Doe het niet", is zijn oproep, "want het is hartstikke gevaarlijk."

Op de langere termijn zijn er wel plannen voor een snelfietspad tussen 't Gooi en Amsterdam. Mogelijk kan deze verbinding langs de Mariahoeveweg worden gerealiseerd. Maar dat is nog best ingewikkeld allemaal, aldus de burgervader. Hij zegt wel dat er vanaf het P=R-terrein iets verderop bussen rijden naar de McDonald's; voor zowel de medewerkers als klanten. "Dan moeten zij alleen even kijken wanneer de bus vertrekt."

Een woordvoerder van McDonald's geeft aan dat de problemen bij de fastfoodketen niet bekend zijn. "Maar mocht men zich daar zorgen over maken, gaan we graag met de gemeente en eventueel Rijkswaterstaat in gesprek."

Zij voegt toe dat de locatie vooral is gekozen omdat deze langs de snelweg ligt en niet bij Muiden. "Het is echt letterlijk een A1-locatie."

Meer berichten