Muiders spelen zelf voor taxi richting nieuwe P+R

  Buurt / wijk

MUIDEN - Zelf voor taxi spelen: een aantal Muiders rijdt sinds kort met een briefje met P+R achter zijn voorruit. Een initiatief om stadsgenoten een slinger naar het verplaatste P+R terrein te geven.

Peter Duijn is een van hen. Hij zag in de Facebookgroep Inwoners van Muiden de stroom klachten voorbijkomen over de verslechterde busverbindingen en de nieuwe plek van de P+R.

Sinds de verplaatsing van de A1 en de aanpassingen van Connexxion in de dienstregeling moeten inwoners van Muiden nu zo'n twintig minuten lopen om een bus te pakken. Eentje die ook nog maar één keer per uur rijdt. "Ik kom elke dag langs de P+R en dacht: ik kan gewoon mensen op mijn route meenemen die kant op", vertelt Duijn.

Meer bewoners doen mee
Veel mensen hebben overigens nog niet gebruikgemaakt van de mogelijkheid om met Duijn mee te liften. Volgens hem komt dat vooral door het vroege tijdstip waarop hij vertrekt: 7.00 uur. Een aantal stadsgenoten heeft zijn idee overgenomen en een aantal rijdt ook 's avonds langs de inmiddels beruchte plek. Inmiddels worden er ook al oproepjes binnen de Facebookgroep gedaan om mee te kunnen rijden.

Duijn maakt zich net als veel inwoners van Muiden vooral zorgen om ouderen en jeugd. De verbinding naar scholen richting Amsterdam is verslechterd. Het is duurder en ze zijn langer onderweg en die twintig minuten lopen voor ouderen is echt niet te doen. "Het is prachtig dat het zo wordt opgepakt, maar het is natuurlijk niet de oplossing", aldus Duijn. De gemeente prijst in een reactie het initiatief. "Als inwoners dit zelf naar zich toe trekken is dat een prachtig initiatief. Dat ze het zelf proberen op te lossen. Maar het ontslaat ons natuurlijk niet van de verplichting om iets te doen. Als we er iets aan konden veranderen zouden we het morgen doen, maar de gemeente gaat niet over de busdiensten."

Gemeente trekt aan bel
De woordvoerder benadrukt zo nogmaals dat het gaat om buslijnen die niet van de gemeente zijn en dat geld en efficiency een rol spelen in de keuzes. "We proberen echt wel invloed uit te oefenen en iets voor elkaar te krijgen." En ja, ze hebben oog voor de problemen. Voor het feit dat het naar de P+R verder lopen is dan voorheen en dat het voor het toerisme ook niet goed is. De gemeente heeft inmiddels ook al een brief naar Gedeputeerde Staten gestuurd hierover. Ook laat wethouder Miriam van Meerten weten samen te willen optrekken met Pampus en het Muiderslot richting de verschillende instanties over de dienstregeling.

Meer berichten