Video

Enige geldautomaat in Muiden buiten gebruik: 'Waardeloos'

  Buurt / wijk

MUIDEN - Muiden zit even zonder geldautomaat. De enige automaat is in onderhoud en dat leidt tot ongemak en frustratie. In steeds meer dorpen en kleine steden verdwijnen de geldautomaten zelfs helemaal en dat is met name voor ouderen lastig.

Van verslaggevers Joost Lammers en Sjoerd Stoop

Een oudere man parkeert zijn fiets en ziet dan bij de geldautomaat van de Rabobank aan de Amsterdamsestraat dat die buiten gebruik is. "Het is gewoon waardeloos", zegt hij. "Voor heel Muiden is het belangrijk, niet alleen voor mij. Het is toch te gek voor woorden. Ik vind het een schande." Terwijl we aan het praten zijn, komt de ene na de andere Muider tot de conclusie dat er geen geld meer uit de muur komt. "Hij doet het niet. Lees maar eens goed", waarschuwt de man. "Ik heb altijd geld op zak. Ik heb wel een pinpas, maar ik heb het liefst contant geld op zak."

Enkele uren daarvoor heeft een vrouw met een rollator nog net geluk, want zij is één van de laatsten die nog geld uit de automaat krijgt. "Voor oudere mensen is het belangrijk is om geld te kunnen pinnen", zegt ze. Dat de geldautomaat het niet meer doet, betekent voor haar gelijk een probleem. Zij betaalt haar boodschapen in Muiden het liefst contant. "Dan moet ik om geld te pinnen naar de Maxis (winkelcentrum aan de rand van Muiden) of Weesp (3 kilometer verderop), maar dan moet ik met de taxi. Dat kan niet met mijn rollator en ik heb geen fiets." Ze kan haar zoon ook vragen, maar feit is dat ze afhankelijk wordt van anderen.

Elke hoek van de straat
Dit is een tijdelijk probleem, maar in veel kleine gemeenschappen verdwijnen de automaten voorgoed. In twee jaar tijd is landelijk het aantal geldautomaten met tien procent gedaald van een klein 9000 (2014) naar ruim 8000 (2016), zo blijkt uit meest recente cijfers die NH heeft opgevraagd. Voor met name ouderen is dat erg lastig. Zij zijn het meest gewend om geld op zak te hebben. Ouderenbond ANBO ziet ook dat in dorpen de geldautomaten verdwijnen. De bond heeft in 2014 afspraken gemaakt met de banken om de geldautomaten in elk geval in een straal van 5 kilometer bereikbaar te houden.

Dat is nog best ver als je met de fiets of rollator moet, maar volgens de ANBO wel het best haalbare. "Het mooiste zou zijn als iemand op elke hoek van de straat kan pinnen. In grote steden is dat haalbaar, maar in krimpgebieden zie je een andere situatie en moet er gekeken worden naar innovatieve oplossingen", zegt woordvoerder Manon Huisman. Dan denkt ze aan mobiele kantoren, spreekuren of bij mensen thuis op bezoek gaan. "Uitgangspunt moet zijn dat iedereen de mogelijkheid heeft om te pinnen."

Verarming
De enige geldautomaat in Muiden is volgens een opgehangen briefje na 24 januari weer in gebruik, maar diverse pinners vrezen dat de automaat helemaal verdwijnt. "We hebben al zo weinig meer hier in Muiden", zegt een mevrouw. Een ander: "Het zou écht een verarming zijn. Straks heb je helemaal niks meer." Het geeft aan hoe welk belang de geldautomaat nog speelt.

Volgens de Rabobank is de situatie tijdelijk. "Het feit dat we gekozen hebben voor het verbouwen van de geldautomaat geeft aan dat we graag in Muiden blijven met een geldautomaat. De verbouwing vraagt tijd, maar draagt bij aan de veiligheid van de mensen die gebruik maken van onze automaat, alsook aan de veiligheid van de omwonenden", aldus Isabelle van Loon. De bank benadrukt dat het vervelend is dat de automaat vanwege onderhoud niet gebruikt kan worden, maar dat dat zij als enige bank tenminste nog wel een geldautomaat in Muiden aanbiedt. "Wij kiezen hier juist voor, zodat het voorzieningenniveau in dergelijke kernen nog enigszins op peil blijft."

Meer berichten