Foto: Joost Lammers
Video

Muiders willen af van hoge kosten voor parkeerkaartje

  Buurt / wijk

MUIDEN - Muiders zijn het parkeerbeleid in het vestingstadje zat. Ze betalen de hoogste parkeertarieven van heel Gooise Meren.

Ooit is er betaald parkeren in Muiden ingevoerd, omdat het heel druk was vanwege de bloeiende bootjesverhuur, maar dat is volgens de inwoners verleden tijd.

Toch is betaald parkeren nog steeds duur voor bezoekers en betalen Muiders ook nog eens flink voor een vergunning voor zichzelf en hun bezoekers. Het alternatief is een heel stuk lopen. "Je kan je afvragen in hoeverre er überhaupt nog betaald parkeren moet zijn. Het is onnodig en dat geeft een onplezierig gevoel. Het kost geld en niet iedereen kan dat betalen", zegt voorzitter van de Wijkraad Mariahoeve Karel Wiegert. In de wintermaanden dient het betaald parkeren volgens de inwoners en ondernemers überhaupt geen doel.

Visboer Dirk van de Plas staat al 35 jaar met zijn kraam in Muiden. Ook hij heeft geen goed woord over voor de hoogte van de parkeertarieven. "Je betaalt hier ruim 21,50 voor een dag parkeren. Het is een grof schandaal." De slechte busverbinding naar Muiden en het verdwijnen van de afrit naar Muiden door de omlegging van de A1 hebben het stadje al minder aantrekkelijk gemaakt. "Ik merk het ook aan mijn omzet. We moeten oppassen dat Muiden geen spookstad wordt."

Hoogste tarief
Wat de Muiders ook steekt is dat Muiden ten opzichte van de andere kernen in Gooise Meren de duurste parkeertarieven kent.

In Bussum betaal je 1 euro per uur, in Naarden is het gratis en kun je met een blauwe kaart parkeren, in Muiderberg betaal je niks en dat staat allemaal in schril contrast met Muiden waar het 2,40 euro per uur kost. Wiegert: "Het onbegrip is het grootste. We begrijpen het niet. Ik vind dit niet bepaald gastvrij. We willen dat de tarieven gelijk worden getrokken."

Tarief kan niet omlaag
Het gemeentebestuur is al bezig naar de parkeertarieven te kijken. Het idee is om rondom Muiden meer gratis parkeerplaatsen aan te bieden, maar het tarief in Muiden kan niet omlaag. Dit omdat de parkeerinkomsten ook gewoon nodig zijn om de begroting rond te krijgen, zo legt wethouder Miriam van Meerten uit. "Ik heb geen middelen om alles terug te draaien. Maar we willen wel dat het parkeervriendelijk is. Het moet gastvrij zijn voor iedereen die daar komt. Als je er woont of iemand bezoekt, evenals voor de toerist."

Meer berichten