Nog heel even en de volkstuintje zijn echt weg.
Nog heel even en de volkstuintje zijn echt weg. (Foto: Sjoerd Stoop)

De laatste adem van de volkstuintjes

  Buurt / wijk

MUIDEN - Het wordt steeds leger en leger op het volkstuinencomplex van de Westbatterij. De volkstuinders hebben het druk met het leeghalen en verhuizen.

Nu het laatste uur van de volkstuintjes heeft geslagen vertrekken ook de tuinders. Veel van de tuinders stoppen er voorgoed mee, slechts een select groepje pakt hun boeltje op om te verkassen naar het nog op te leveren volkstuinencomplex van Hoogerlust.

Het vertrek van de aloude volkstuintjes zorgt voor veel emotie. Verdriet, omdat er voor velen een abrupt einde komt aan heel veel jaren tuinieren aan de dijk. Weemoed, omdat vele generaties hier opgroeiden. Maar vooral ook nog boosheid, omdat veel van de tuinders nog steeds niet achter het vertrek staan. De boosheid werd nog eens aangewakkerd toen de gemeente onlangs bepaalde dat de oude volkstuintjes straks 'overtuinen' worden, een soort volkstuintjes voor de nieuwe bewoners van De Krijgsman. Het gevoel dat ze helemaal niet weg hadden gehoeven neemt daardoor alleen maar toe.

Toch is het niet anders. Vele tuinders waren de afgelopen weken al druk met het opruimen en verhuizen. Het volkstuinencomplex aan Hoogerlust, waar ongeveer evenveel tuinen komen als achter de Westbatterij, wordt nog deze winter opgeleverd. De oude en nieuwe volkstuinders hebben al kennis met elkaar gemaakt.

Meer berichten