Afbeelding
Foto: Bob Awick

VVD-raadslid: 'Recycling plastic afval is een drama'

Politiek

GOOISE MEREN - VVD-raadslid Hugo Bellaart wil dat de regio Gooi en Vechtstreek de inzameling van plastic afval grondig herziet en harde eisen stelt aan de verwerking ervan. Hij meent dat het plastic nauwelijks bruikbaar is voor recycling en ziet dat de verpakkingsindustrie 'ons een rad voor ogen draait'.

Bellaart is boos als het gaat over het inzamelen van plastic afval: "Onze inwoners denken dat ze goed bezig zijn als ze hun plastic scheiden, maar het is schone schijn. Er wordt door het GAD beweerd dat 70 procent van ons pmd afval hergebruikt wordt, maar dat is een fabeltje. Het is veel en veel minder, de meest optimistische hoogleraar spreekt van maximaal 20 procent voor het plastic afval. Wat er aan verschillende soorten plastic in de pmd-bak zit is zo divers, daar kan de industrie bijna niets mee. Het wordt naar Rotterdam gebracht en wat er daarna gebeurt, is onduidelijk. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat ons plastic afval uit de pmd-bak zomaar onder de noemer 'bedrijfsafval' verscheept wordt naar Azië. Handelaren verdienen aan ons afval, en de voor Nederland waardeloze troep belandt veelal in andere landen."

Bellaart heeft wel een idee over wat hij de komende jaren wil bereiken: "Stop met de schijnvertoning en zorg dat het huishoudelijk plastic dat niet hergebruikt kan worden verbrand wordt in ovens in Nederland, zodat er zicht op blijft."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant