De situatie maandagmorgen pal voor de Historische Kring.
De situatie maandagmorgen pal voor de Historische Kring. Foto: Bob Awick

Weghalen 'foute' fietsen bij station Naarden-Bussum leidt tot verdeelde reacties

Politiek

BUSSUM - Op maar liefst 240 fout geparkeerde fietsen bij station Naarden-Bussum is dinsdagmorgen een sticker geplakt. Als deze er woensdag nog steeds staan, worden ze verwijderd. "Dat zal wel tot ophef leiden", verwacht een gemeentewoordvoerder.

De gemeente Gooise Meren is de fietsenchaos voor het station nu helemaal zat en is nu overgegaan tot handhaving. Om de fietser die zijn of haar tweewieler verkeerd neerzet toch een tweede kans te geven, wordt er eerst een sticker geplakt op de betreffende fiets. Zodoende krijgt de eigenaar 24 uur de tijd om de fiets weg te halen.

Hindernissen
Het valt maandagmorgen nog wel mee met het aantal fout geparkeerde fietsen voor de deur, maar medewerkers van de Historische Kring Bussum, gevestigd in een vleugel van station Naarden-Bussum, moeten vaak de nodige hindernissen (fietsen) trotseren om de ingang te bereiken. "En de vrijwilligers hier zijn allemaal mensen op leeftijd", zegt een van die medewerkers.

Al sinds juli, toen de verbouwing bij het station startte, is de fietsenchaos compleet. Het eind is bovendien nog niet in zicht. Pas over enkele maanden is de nieuwe fietsenstalling aan de Stationsweg klaar. Tot die tijd zetten veel treinreizigers hun fiets lukraak maar ergens neer, vervolgt de medewerker van de Historische Kring. 

Onhandig
Probleem is ook dat de geplaatste fietsenrekken volgens haar 'onhandig' zijn. Je moet behoorlijk lang zijn om de fiets goed boven in het rek te krijgen. Voor ouderen of kinderen is het al helemaal geen doen. En fietsen met een krat voorop kunnen sowieso niet bovenop staan.Wat verder opvalt is dat de fout geparkeerde fietsen soms dagenlang blijven staan.

En het betreft echt niet alleen barrels, zien de medewerkers van de Historische kring. Regelmatig zijn het prima fietsen met bijvoorbeeld ook kinderzitjes. "We zitten hier nu vijf jaar, hadden een leuk uitzicht en waren goed te vinden. Nu zitten we 'achter de fietsen', vertellen we als mensen aan ons vragen of we zijn vertrokken. Voor de herkenbaarheid doet het geen goed. Af en toe, als de gangpaden helemaal vol met fietsen staan, zetten we ook een fiets opzij."

Verbaasd
Veel fietsers reageren maandagmorgen verbaasd over de maatregel. Zij zien ook wel dat veel fietsen zomaar ergens zijn neergezet, maar zorg dan voor voldoende plekken, is hun boodschap richting gemeente. "Vooral 's middags en 's avonds is het zoeken", zegt een jongen. "En als je snel je trein moet halen, ga je niet naar achteren om een plekje te vinden."

De gemeente is het niet met de kritiek eens. Er is, aldus een woordvoerder, immers een bewaakte fietsenstalling waar genoeg ruimte is en die bovendien de eerste 24 uur gratis is. Nadeel is alleen dat het allemaal wat langer duurt voordat de fiets op zijn plek staat. "Het is nu even roeien met de riemen die we hebben. Straks hebben we aan beide zijdes van het station veel meer capaciteit."

Tot die tijd worden fout geparkeerde fietsen - nadat ze eerst dus een sticker krijgen opgeplakt - weggehaald. "De buiten de rekken geparkeerde fietsen leveren overlast op voor reizigers, bewoners en voetgangers. De gemeente heeft samen met ProRail en NS maatregelen genomen om de overlast te minimaliseren. Dit heeft onvoldoende geholpen." 


Uit de krant