Harry Mock hoopt dat komende zomer de kraan weer aan kan.
Harry Mock hoopt dat komende zomer de kraan weer aan kan. Foto: © Bob Awick

Mag de waterkraan bij het Lieftinck-monument alsjeblieft weer aan?

Algemeen

MUIDERBERG Nog geen druppel water komt er uit de kraan bij de pomp op het pleintje op de Dorpsstraat. Tot groot ongenoegen van inwoner Harry Mock, de initiatiefnemer van het monument mét waterpomp. Maar ja, wat is een waterpomp waar geen water uit komt?

Mock is not amused met het feit dat er al tijden geen water meer uit de pomp te krijgen is. Hij heeft ook geen enkel vooruitzicht dat dit binnenkort verandert. Dat is wel waar hij op hoopt: dat de kraan vanaf zomer 2020 weer aan gaat. Ook de dorpsraad Muiderberg spreekt deze wens uit richting het college van burgemeester en wethouders waar al tijden een brief op de mat ligt met dit verzoek. "Wij vragen daarin de gemeente om de waterleverantie voortaan voor haar rekening te nemen. Dit betekent dat er een watermeter en een leveringscontract met Waternet moet komen."

Even terug in de tijd. Het monument voor oud-minister van financiën Lieftinck wordt onthuld in 1991. Het monument werd daarbij overgedragen aan de gemeente Muiden en de plaatselijke Rabobank nam de waterlevering op zich. De pomp is hiervoor aangesloten op het pand, zonder aparte watermeter. Het Rabobank-pand heeft in de tussentijd een nieuwe eigenaar gekregen: makelaar en raadslid Erik-Pieter Vlaanderen.

Mock zegt dat hij hem als beheerder van de kraan meerdere malen heeft gevraagd de watervoorziening weer aan te zetten. "Dat wilde hij niet doen. Vlaanderen zou een navordering van 1000 euro hebben gekregen en die schrijft hij toe aan het waterverbruik van de pomp. Daar geloof ik persoonlijk niets van. Want 1000 euro betekent dat je 1 miljoen liter verbruikt. Onze schatting is dat de waterrekening hooguit 30 euro bedraagt. De pomp is alleen aan in de zomer en per druk op de knop stroomt er zo'n tien liter water uit. Ook hoor ik van hem dat er een lekkage is, dat zijn onzinverhalen. Ik denk eerder dat de bewoners boven het kantoor meer water verbruiken, waardoor de rekening omhoog is gegaan, niet door de waterpomp. Maar omdat er geen aparte watermeter is, kunnen we niet aantonen hoeveel water de kraan nu echt verbruikt. Ik had daarom bedacht om Vlaanderen voor het water uit de pomp 30 euro te betalen, maar daar gaat hij niet op in. Heel jammer, want ik en met mij vele anderen willen dat de kraan weer aan gaat. We proberen nu dat de gemeente zich hiervoor wil inzetten omdat Vlaanderen geen medewerking verleent."

Vlaanderen bevestigt dat hij op de watermeter -in zijn makelaarskantoor- niet kan zien hoe het komt dat de waterrekening is gestegen. "Ik kan geen onderscheid maken tussen verbruik van de pomp, het kantoor en de woning hierboven. Maar ik zie wel dat de rekening met 1000 euro omhoog is gegaan. Dat is dan ook de reden dat ik de kraan dicht heb gedaan. Ik laat 'm uit totdat ik kan zien wat dit scheelt in de aanslag. Zulke waanzinnig hoge rekeningen wil ik niet betalen, het loopt te veel in de papieren."

Vlaanderen denkt wel te weten hoe het hoge verbruik komt: "Per druk op de knop stroomt er 10 liter water uit de waterpomp. Als ik uit het raam kijk, dan zie ik mensen een flesje spa vullen. Ze drukken wel zes keer die knop in! De straal is ook vrij breed, dus dat is lastig vullen, en dat snap ik. Maar zoveel waterverbruik, dat is zonde van het geld én het milieu. Het is wenselijk als de kraan een smallere tuit krijgt zodat je minder water misbruikt. Ik heb echt wel wat over voor de gemeenschap. Als ik bijvoorbeeld 200 of 300 euro moet neerleggen, doe ik dat graag." 

Vlaanderen wil net zoals de dorpsraad en Harry Mock dat de gemeente zich over het monument ontfermt en een watermeter plaatst. "Dan verleen ik vanmiddag nog mijn medewerking", klinkt het. Maar het is maar de vraag of Gooise Meren akkoord gaat met het verzoek dat om ongeveer 1500 euro gaat. De gemeente laat weten voor de zomer met een antwoord te komen op het verzoek.

Uit de krant