Het eeuwfeest van de belegering.
Het eeuwfeest van de belegering. Foto via: Jeroen van der Werf

Nieuw boekje verschenen over het ontstaan van de vestingstad Naarden

Algemeen

NAARDEN Jeroen van der Werf werkt in het dagelijks leven als bouwkundig projectleider voor de stichting Monumentenbezit. Hij houdt zich onder andere bezig met onderhoud en beheer van de vesting en heeft veel expertise opgebouwd. Nu heeft hij een boekje geschreven over de geschiedenis van Naarden Vesting.

Hoe ben je op het idee gekomen voor dit boek?
"Er bestaat een serie boekjes over forten en vestingsteden in de Hollandse Waterlinie en daarin ontbrak het deel van Naarden. Ik vroeg mij af hoe dat kon en bedacht dat ik het dan zelf zou gaan schrijven. Ik heb vervolgens de uitgeverij benaderd en ben aan de slag gegaan. Ik heb heel veel bronnen onderzocht en met mensen uit Naarden gesproken over de inhoud. Ik ben trots op het eindresultaat en er staan ook veel historische en actuele afbeeldingen in."

Wat kunnen we in het boek lezen?
"De algemene geschiedenis van de vesting, de stad, de vestingwerken en hoe die in de loop der tijd zijn ontstaan en wat de grote wijzigingen zijn geweest. Dit alles speelt zich af tegen een grotere achtergrond met daarin meegenomen de technische en politieke ontwikkelingen in die tijd. Ik ben al jaren geïnteresseerd in Naarden Vesting en vanuit mijn werk sinds 2016 bij de vesting betrokken."

Welk hoofdstuk is een aanrader?
"Persoonlijk kende ik de periode van de belegering in 1813/1814 niet heel erg goed. Naarden was toen bezet door de troepen van Napoleon en die werden belegerd door Nederlandse troepen. Naarden was een van de laatste steunpunten van de Fransen in Nederland en er was een lange en zware belegering nodig om hen uit de vesting te verdrijven. Ze vertrokken uiteindelijk zelfs pas op bevel van hun eigen koning. Het is een heel ingrijpend moment in de geschiedenis van de stad en haar omgeving. Er is toen veel verwoest. Na de belegering kwam er een grote stroom van ramptoeristen op gang. Ook dat was erg interessant om te lezen. Er is een dagboek waarin zo'n bezoek aan het zwaar gehavende Naarden vrij uitgebreid beschreven staat. Dat vond ik een heel indrukwekkend stuk geschiedenis. Voor mij hoort het bij de interessantste delen van het boek."

Waar is het te koop?
Als de coronacrisis voorbij is, dan zal het in ieder geval te koop zijn bij de VVV en het Vestingmuseum. Tot die tijd is het zo goed en zo kwaad als dat gaat te koop bij Monumentenbezit, voor 12,50 euro exclusief verzendkosten."

Het boekje van Jeroen van der Werf

Uit de krant