Olaf Vroom in het stadsarchief in Naarden; een pand dat zijn stichting graag wil beheren.
Olaf Vroom in het stadsarchief in Naarden; een pand dat zijn stichting graag wil beheren. Foto: Bob Awick

Hoe is het nu met... Olaf Vroom en de stichting Goois Erfgoed

Algemeen

GOOISE MEREN - Het is al een tijdje stil rondom de stichting Goois Erfgoed die eind 2015 werd opgericht. Diverse raadsleden vroegen zich recent nog af of de stichting nu eens echt van start zou kunnen gaan of dat afblazen wellicht een beter idee is. Voorzitter Olaf Vroom laat weten dat de stichting meer dan klaar is om te beginnen.

Vol spanning wordt gewacht op wat wethouder Franx in het najaar gaat roepen. "Voor 1 oktober zou namelijk duidelijk moeten worden wat de rol van onze stichting gaat worden. Het wachten is op het moment dat de wethouder de inventarisatie van de panden klaar heeft. Als je een goede overdracht wil, moet je natuurlijk wel weten waar je aan toe bent. Wie is de eigenaar van het pand? Wat zijn de kosten? Hoe is de staat van het onderhoud? Totdat de lijst met alle vastgoedobjecten klaar is, zitten wij even in de pauzestand. Als alle gegevens er zijn kunnen we aan de slag met een business case, het aanvragen van subsidies, noem maar op."

De stichting werd opricht door de voormalige gemeente Naarden en had tot doel de Vestingwerken Naarden te verweven. Directe aanleiding was om te voorkomen dat de Nationale Monumenten Organisatie (NMO) de werken van de Rijksoverheid zouden overnemen. Dat plan bleek niet te werken. Naarden viste achter het net. Er kwam een tweede plan: de stichting alsnog oprichten en hierin diverse historische monumenten onderbrengen. Met genoeg monumenten in portefeuille, ervaring en een goede financiële onderbouwing zou wellicht de stichting Gooise Erfgoed zich alsnog in de toekomst kunnen aansluiten als lid van de NMO.

"Alle wethouders en ambtenaren in de hele Gooi en Vechtstreek waren enthousiast over de oprichting. Overigens wil ik graag de misvatting wegnemen dat de oprichting veel geld heeft gekost. De kosten voor het opstarten en opstellen voor het adviesrapport richting de Tweede Kamer en de rechtszaak hebben bij elkaar zo'n 10.000 euro gekost. Ik las recent in de krant dat het om 100.000 euro zou gaan, maar dat is niet waar. We hebben juist van alles gedaan om de kosten laag te houden. De mensen achter de stichting doen alles vrijwillig. Ik heb de website uit eigen zak betaald."

Het is dus nog steeds het plan om door te zetten. "Wij kennen het wereldje goed. Er komen leden in de raad van advies met veel ervaring. En waar nodig kunnen we expertise binnenhalen. Er is een lijstje met gebouwen opgesteld waar we mee kunnen beginnen. Het gaat dan onder andere om het stadhuis Naarden, het streekarchief in Naarden, de Turfloods, het Comeniusmuseum en een huurwoning in de Cattehagestraat. In Muiden hebben we ons oog laten vallen op de Nicolaaskerk. We willen ook kijken naar het Muizenfort, andere forten en objecten in de Kooltjesbuurt in Naarden. Maar daarvan moeten we eerst meer weten over zaken zoals eigendom en pacht."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant