Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop

Gemeenteraad moet 'onderburgemeester' aanstellen

Politiek

GOOISE MEREN - Er moet een andere waarnemer komen voor het geval dat burgemeester Han ter Heegde ergens verstek moet laten gaan. De gemeenteraad benoemt deze 'onderburgemeester' nog deze maand. 

De waarnemer vervangt burgemeester Han ter Heegde op officiële momenten als de burgemeester om welke reden dan ook niet is en als ook de wethouders hun functie als loco-burgemeester niet kunnen vervullen.

Vervanger op belangrijke momenten
In de praktijk zal het vooral gebeuren dat deze te benoemen waarnemer de burgemeester vervangt als voorzitter van de gemeenteraad, als de burgemeester er niet is of als portefeuillehouder vragen van de raad moet beantwoorden. Maar het kan dus ook gebeuren dat deze waarnemer de burgemeester vervangt tijdens noodsituaties of andere urgente zaken. 

Gekozen uit een van de raadsleden
De waarnemer wordt gekozen uit één van de 31 raadsleden. Elke fractie kan raadsleden voordragen, de hele raad stemt erover. Tot voor kort was CDA'er Lodewijk Zweers nog waarnemer, maar Zweers stapte afgelopen jaar op als raadslid en verloor daarmee ook zijn functie als waarnemer. 

Uit de krant