Afbeelding
Foto: Bob Awick

'Vermakelijkheden' betalen vooral voor wegenonderhoud

Politiek

GOOISE MEREN - Van de kosten die de gemeente maakt voor 'vermakelijkheden' als het Muiderslot en Speelpark Oud-Valkeveen wordt het grootste deel besteed aan het onderhoud van wegen. Dat blijkt uit de langverwachte onderbouwing voor de veelbesproken 'vermakelijkhedenretributie', het bedrag dat de attracties straks per bezoeker moeten ophoesten.

Van de kosten die de gemeente per jaar maakt aan wegenonderhoud valt drie procent toe te schrijven aan de vermakelijkheden. Het gaat om een bedrag van 136.000 euro. Tel daar nog andere kosten voor infrastructuur bij op en je hebt een bedrag van twee ton. Ook maakt de gemeente vanwege de 'vermakelijkheden' kosten voor promotie van de VVV, een bedrag van 20.000 euro. Daar komen nog kosten bij die de gemeente maakt voor de 'veiligheidsregio', zeg maar de politie en de brandweer. Dat gaat om een bedrag van meer dan 40.000 euro.  

Gemeente besteedt meer dan drie ton
Al met al besteedt de gemeente per jaar een bedrag van 330.000 euro vanwege de 'vermakelijkheden'. De 'vermakelijkhedenretributie' moet er voor zorgen dat de attracties dat bedrag terug betalen. De retributie levert overigens maar een deel van de kosten weer terug op, een bedrag van 125.000 euro staat er nu begroot. Dat moet nog naar beneden worden bijgesteld, omdat theater Spant! toch niet gaat meebetalen. 

Onderbouwing kosten is verplichting
De gemeente heeft de onderbouwing laten opstellen door een advocatenkantoor. Dat is overigens een verplichting. Zonder onderbouwing van de gemaakte kosten mag de gemeente geen 'vermakelijkhedenretributie' heffen. 

Uit de krant