
Wat houdt een PAGO onderzoek precies in?
AdvertorialAls werkgever wilt u uiteraard dat uw medewerkers gezond zijn. Gezondere medewerkers = minder verzuim. Regelmatig een medisch onderzoek aanbieden helpt hierbij. Bijvoorbeeld de PAGO. Maar wat houdt de PAGO eigenlijk precies in? Wie voert het uit? En wat is het verschil met het PMO?
Waarom een PAGO?
Er zijn verschillende redenen om de PAGO uit te voeren. Als eerste bent u als werkgever verplicht om uw medewerkers regelmatig een medisch onderzoek aan te bieden. Dit kan een PAGO zijn, maar ook een PMO.
Is dit onderzoek dan alleen een vervelende verplichting? Zeker niet. De PAGO levert u als werkgever grote voordelen op:
. Duidelijk inzicht in de arbeidsgerelateerde risico’s voor de gezondheid en veiligheid van uw medewerkers
. De uitkomst van het onderzoek is perfecte input voor een gezondheids- en duurzame inzetbaarheidsbeleid
. Het draagt bij aan het verminderen van verzuim en de bijbehorende kosten
. Op basis van de uitkomsten kunt u gerichte preventieve maatregelen nemen om ongevallen te voorkomen
Waaruit bestaat een PAGO precies?
Voluit heet het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de bedrijfsarts en u krijgt vervolgens een totaalverslag op organisatieniveau, geen resultaten van individuele medewerkers.
Alleen arbeidsgerelateerde risico’s
Tijdens het onderzoek wordt alleen gekeken naar arbeidsgerelateerde risico’s. Er wordt niet gekeken naar andere gezondheidsrisico’s, zoals leefstijlfactoren (wat bij een PMO wel het geval is).
Inhoud van het onderzoek
De inhoud van een PAGO wordt afgestemd op uw organisatie. Er is dus geen vaste opzet. Wel zijn er elementen die vaak terugkomen. Dat zijn:
. Een vragenlijst, deze vragen kunnen gaan over de gezondheid van de medewerker, maar zeker ook over de werkomgeving en -omstandigheden
. Een biometrisch onderzoek, hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de BMI, de heup- en tailleomtrek en de bloeddruk
. Een lichamelijk onderzoek, dit is afhankelijk van eventuele beroepsgerelateerde gezondheidsrisico’s
Uitkomsten
Alleen uw medewerker zelf krijgt de uitkomsten van diens onderzoek. Dit bestaat uit een rapport, eventueel met een persoonlijk verbeterplan. Ook kan er geadviseerd worden om een coaching of e-learning traject te beginnen. Indien nodig wordt er doorverwezen naar een specialist.
U als werkgever krijgt een organisatierapportage (als er minimaal 15 deelnemers zijn). Deze rapportage geeft u een duidelijk beeld van hoe uw medewerkers er gemiddeld voor staan qua gezondheid. Dit kunt u vervolgens gebruiken voor uw gezondheids- en duurzame inzetbaarheidsbeleid.
Hulp bij het vinden van de juiste PAGO aanbieder
Een goede arbodienstverlener vinden die echt bij uw organisatie past is lastig en bovendien tijdrovend. Maak het uzelf makkelijk door HR Navigator in te schakelen. Op basis van een vragenlijst en een telefonische intake, zoeken zij voor u de arbodienstverleners die het beste aansluiten op uw wensen en organisatie. 100% gratis, onafhankelijk en vrijblijvend.