Afbeelding

Kerstmis vieren op zijn Italiaans: 5 tips

Advertorial

In je favoriete vakantieland worden ze eind oktober al zenuwachtig: de Kerst komt eraan! Hoewel de olijven dan nog geoogst moeten worden, staan de winkels al vol met rood-witte prullaria, want de voorbereiding kan niet vroeg genoeg beginnen. Kerstmis vieren in Italië is een leuke reis-tip omdat je het land dan anders beleeft - denk aan de vele kerstmarkten die al in november beginnen - maar je kunt de Italiaanse feestdagen ook naar Nederland halen.

Kerstboom: uitbundig en kleurrijk

Je hebt misschien een voorkeur voor een rustig, minimalistisch interieur, maar tijdens de feestdagen kun je die smaak beter laten varen: de uitbundige kerstboom is vooral gericht op de bambini, kinderen, en een bonte blikvanger in de woonkamer. Of je nu een echte of namaakboom neemt. Bestel een kerstboomstandaard en behang hem met cadeautjes, snoep en ballen in alle kleuren van de regenboog - dit is feestelijker dan je beperken tot een kleur omdat woonstylisten dit toevallig aanbevelen. 

Niks mis met een Italiaanse klassieker als Kerstdiner

De Italiaanse keuken is naast overheerlijk ook toegankelijk: de weinige ingrediënten zijn overal verkrijgbaar en betaalbaar. Wil je duurzamer dineren met de Kerst, maar toch genieten, laat je dan inspireren door je favoriete chefs en zet een klassieke pasta op tafel: niemand die protesteert. Sterker nog, ze smullen ervan als je het precies bereidt zoals de Italianen dat doen. Kies voor echt Italiaanse merken zoals Mutti, DeCecco en Cirio. De beste pannen vind je op vergelijkingssite Ubari. Creëer een feestelijk viergangendiner met antipasti, primi, secundi en dolci en merk dat je minder lang in de keuken staat. Dan geniet je meer van je gezelschap. 

Zelf pizza’s maken: lekker en vermakelijk

Er is nog een tweede kerstdag, al vieren ze die in Italië niet zoals wij. Dan is het zelf maken van pizza’s een uitkomst: deeg kneden met het hele gezin (voor je drukke agenda: pizzadeeg moet een dag rusten!) en beleggen met je favoriete toppings. Vermaak én lekker eten dus. Heb je het al eerder geprobeerd, maar lukt het niet in de combimagnetron? Er zijn pizzarettes verkrijgbaar waarmee je de kosten van bezorgpizza’s er al snel uithaalt, en die bovendien online voor je vergeleken zijn: dit is de beste pizzarette volgens experts

Wandelen met het hele gezin

Een kerstwandeling hoort erbij, dan smaakt het diner daarna nog beter. Pak je in en duik de natuur in. Italianen doen dit op vrije feestdagen met het hele gezin. En anders gaan ze wel uitgebreid lunchen en daarna door de stad flaneren om het eten te laten zakken. En natuurlijk zijn er in Nederland ook kerstmarkten. 

Italiaanse cadeaus geven

Is het hele gezin Italië-gek, dan ga je vanzelfsprekend op zoek naar Italiaanse cadeaus. De Italiaanse speciaalzaken en groothandels bieden voor elk wat wils en anders pak je de zoekmachines erbij. Accessoires, kleding, speelgoed, keukenapparatuur, kookboeken, voetbalshirts van een favoriete club, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt eraan komen. Of wees creatief en lijst een Italiaanse filmposter in, of vakantiefoto’s. Zo komen jij en je geliefden alvast in de sfeer voor de komende trip naar Lombardije, Toscane of Sicilië!

Uit de krant