Zet vol vertrouwen de stap naar de middelbare school.
Zet vol vertrouwen de stap naar de middelbare school. Foto: Florencius

Groep 9 als tussenjaar: klaar met basisschool, maar nog niet klaar voor brugklas?

Advertorial

REGIO - Na groep 8 volgt de middelbare school. Maar wat als je daar nog niet aan toe bent? Of als je niet het schooladvies hebt gekregen dat bij je past? Florencius in Laren biedt ‘Groep 9’: een tussenjaar op de basisschool waarin leerlingen werken aan de vaardigheden, kennis en houding die zij nodig hebben om vol vertrouwen de stap naar de middelbare school te maken.

Bij Florencius zijn de individuele talenten en ontwikkelpunten van de leerling leidend. Ze vormen de basis voor de duidelijke doelen die gesteld worden in het persoonlijk ontwikkelplan dat iedere leerling krijgt. 

Gedegen plan

“Aan de hand van gesprekken met de leerling en ouders, informatie van de vorige school, observaties en toetsgegevens kunnen we al heel snel een gedegen plan presenteren aan de leerling en ouders”, zegt Marjolijn, schoolleider op Florencius Laren. “Ouders zijn altijd weer verbaasd over hoe goed we hun kind al in korte tijd hebben leren kennen en hoeveel inzicht het ontwikkelplan biedt.” Gedurende het schooljaar worden de doelen uit het ontwikkelplan vervolgens samen met de leerling en diens ouders regelmatig geëvalueerd.

Zelfkennis

De sleutel tot succes op de middelbare school is zelfkennis: hoe beter een kind zichzelf met al zijn talenten en ontwikkelpunten kent en daarvoor uit durft te komen, hoe beter het in staat is om vaardigheden aan te leren die essentieel zijn om tot een positief resultaat te komen op de middelbare school (en daarna).

4 Q’s

Florencius werkt daarom al sinds de start aan de hand van de 4 Q’s van Stephen Covey. De kern hiervan is dat leren niet alleen gaat om het opnemen van kennis, maar vooral over het leren van vaardigheden.

Naast het leren leren en opnemen van kennis (IQ-mentale ontwikkeling), wordt er veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van zelfkennis en zelfbeeld (SQ-spirituele ontwikkeling), het samenwerken met anderen (EQ-emotionele ontwikkeling) en de bewustwording van en kennis over je lichaam (FQ-fysieke ontwikkeling).

Leerproces

Marjolijn voegt toe: “Wij betrekken de leerlingen bij hun eigen leerproces. Uiteindelijk moeten ze het op de middelbare school ook helemaal zelf doen. Door ze te leren reflecteren en verantwoordelijkheid te leren nemen voor hun handelen, zien we hier kinderen uitgroeien tot prachtige zelfverzekerde jongeren, klaar voor hun stap naar de middelbare school.”

Extra Engels, het leren van een vreemde taal, het kennismaken met middelbareschoolvakken zoals wiskunde, workshops zoals bijvoorbeeld VR-technieken en yoga maken ook deel uit van Groep 9. De buitenlandreis is voor de meeste leerlingen echter de kers op de taart... Een leerzaam, maar ook heel gaaf tussenjaar dus.

Florencius Laren
Leemzeulder 29 1251 AM Laren
035-6912525
www.florencius.nl/groep9

Uit de krant