De viskraam van Lucas van Doornik staat elke vrijdag op de biologische markt in Weesp.
De viskraam van Lucas van Doornik staat elke vrijdag op de biologische markt in Weesp. (Foto: Astrid Maas )
Advertorial

Lucas van Doornik: 'Wij verkopen wat de zee ons geeft'

WEESP De grote viskraam van zeevishandel Van Doornik uit Spakenburg staat elke vrijdag op het pleintje op de hoek Nieuwstraat en Slijkstraat. Lucas van Doornik verkoopt hier gerookte vis, gebakken vis, zelfgemaakte vissalades en natuurlijk volop dagverse vis, waarbij 'wat de zee ons geeft' het assortiment bepaalt.

"Vis zit echt in mijn bloed", vertelt Van Doornik. "Op mijn dertiende ben ik begonnen bij een palingrokerij als vakantiehulp. Ik moest paling schoonmaken, op een ijzeren pin prikken, in een rek hangen en dan werd het gerookt. Na de middelbare school werd mij gevraagd of ik bij een visgroothandel wilde werken. Daar heb ik alles geleerd over witvis, zoals platvis, schol, schar en tong. Hoe herken je verse vis, waar komen de vissen vandaan en hoe fileer je ze. Daar heb ik negen jaar gewerkt en ben toen overgestapt naar een andere groothandel in vis. Op een gegeven moment kreeg ik lichamelijke klachten door het zware werk en zag ik toevallig een advertentie in de krant om een viskraam over te nemen. Ik heb er even over nagedacht en heb toen het besluit genomen om dat te gaan doen. Als je een rijdende viskraam overneemt, neem je ook de standplaatsen op de markt over. Ik sta nu 7,5 jaar met mijn kraam op verschillende markten en heb nog geen dag spijt gehad van die beslissing. Het is echt mijn droombaan, ook door de contacten met de klanten."

Mediterraanse visschotels
De kraam van Van Doornik staat sinds januari op de biologische markt in Weesp. "Ik heb een hoop vaste klanten, waaronder veel Marokkanen, Turken en Grieken die graag de mediterraanse visschotels kopen. Deze schotel bestaat uit veel verschillende soorten vis, die de klanten zelf kunnen samenstellen. Ik vind het belangrijk om een zeer uitgebreid assortiment aan te bieden en we staan garant voor kwaliteit, kennis en natuurlijk passie. Op vishandelvandoornik.nl staan veel visrecepten en je kunt ook een bestelling doen, die ik dan vrijdag meeneem naar Weesp." De ondernemer vertelt ook dat het visafval elke week wordt opgehaald door een familiebedrijf uit Spakenburg. "Het visafval wordt vergist waarbij biogas vrijkomt en dat wordt weer omgezet naar groen gas. Dit groene gas wordt ingevoed op het regionale gasnet van Stedin, dat gasnetten heeft in Bunschoten, Spakenburg, Baarn en Amersfoort en woningen voorziet van groen gas. Het is mooi dat visafval op deze manier gebruikt wordt, want ik vind duurzaamheid belangrijk."

Voor bestellingen: 06-22 99 66 45 /
vishandelvandoornik@gmail.com.

Meer berichten