Minister in de fout met laadstation op De Hackelaar

MUIDEN - Minister Cora van Nieuwenhuizen mag haar ambtenaren opnieuw aan het werk zetten in een zaak over een laadstation voor elektrische auto's op verzorgingsplaats De Hackelaar. Het ministerie heeft onterecht het bedrijf Fastned buitenspel gezet in een vergunningprocedure voor de huidige exploitant van de verzorgingsplaats bij Muiden. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist.

Fastned ging bij de Raad in hoger beroep na een eerdere nederlaag bij de Amsterdamse rechtbank. Aanleiding voor de hele kwestie is de vergunning die de minister verleende aan de exploitant voor het plaatsen van laadpalen. Fastned is zelf exploitant van laadstations op een groot aantal verzorgingsplaatsen langs de Nederlandse snelwegen. En ook op De Hackelaar wil Fastned een laadstation gaan exploiteren.

Toch vond de minister dat Fastned in deze zaak buitenspel moest worden gezet, omdat die geen belang zou hebben bij de vergunning voor zijn concurrent. De Raad heeft nu beslist dat Fastned alleen al vanwege zijn concurrentiepositie belanghebbende is. De minister had de bezwaren van Fastned dus wel in behandeling moeten nemen. Dat moet nu alsnog gebeuren.

Fastned heeft wel vergunning gekregen
Overigens heeft Fastned intussen ook een vergunning gekregen voor laadpalen op De Hackelaar. Maar die vergunning is nog niet definitief. Bovendien dreigt nu de situatie dat er straks twee verschillende exploitanten met een laadstation voor elektrische auto's op De Hackelaar actief zijn. Dat is volgens Fastned een ongewenste situatie.

Het bedrijf klaagde bij de Raad over bevoordeling van de exploitanten van de verzorgingsplaatsen door het ministerie. Die mogen laadpalen plaatsen als aanvulling op de voorzieningen die ze al leveren. Bedrijven als Fastned moeten loten voor een vergunning. Fastned spreekt daarom van een ongelijk speelveld voor concurrenten.

Leven met concurrent
Maar de Raad heeft in een andere zaak over laadpalen woensdag ook beslist dat het ministerie aan de exploitant van die verzorgingsplaats een vergunning voor laadpalen mocht geven. Fastned is al actief op die verzorgingsplaats. Het bedrijf lijkt dus te moeten leven met een concurrent op dezelfde verzorgingsplaats.

Meer berichten