Foto: Bob Awick

Nationale Diabetes Challenge: iedere week samen een uurtje wandelen

GOOISE MEREN - De Nationale Diabetes Challenge wordt dit jaar voor het eerst gehouden in Gooise Meren, dankzij het initiatief van buurtsportcoach Caroline Kempkes. Samen met een aantal professionals heeft zij haar schouders onder dit wandelevenement voor met name diabetespatiënten gezet. Op 6 mei is er een informatieavond.

Caroline vertelt hoe ze op dit idee kwam. "Ik kende de Diabetes Challenge en hoorde van een huisartsenpraktijk in Naarden dat ze veel diabeten in de praktijk hebben. Ik ben toen, eind vorig jaar, op zoek gegaan naar partners om samen deze challenge voor inwoners van Gooise Meren mogelijk te maken."

Buddy's gezocht
Nu, een kleine twee weken voor de start op 13 mei, staat het team van professionals, maar zoeken ze nog wel vrijwilligers die mee willen lopen, zogenaamde wandelbuddy's. Deze buddy's vervullen een belangrijke rol voor de deelnemers om het ook de hele rit, de challenge duurt 20 weken, vol te houden.

Doe mee
Caroline haast zich nog om te zeggen dat niet alleen diabetespatiënten mogen meelopen, ook mensen met chronische gezondheidsklachten zijn welkom om het wekelijkse uurtje mee te wandelen. Van jong tot oud, iedereen in zijn eigen tempo, waarbij het wel de bedoeling is dat de groep bij elkaar blijft. Uit ervaring weten de beide dames dat samen bewegen ervoor zorgt dat je het langer volhoudt. 

Test
Marjolein van Driel, leefstijlcoach en fysiotherapeut, is een van die professionals die meehelpen in de organisatie en zij wandelt ook een aantal keer mee. Zij geeft aan dat de deelnemers voorafgaand aan de challenge worden getest. Onder meer op conditie, maar ook bloeddruk, buikomvang en BMI worden gemeten, om zo het wandelniveau te kunnen bepalen. In principe start er een wandelgroep in Naarden. Bij voldoende belangstelling komt er een tweede groep.

Thema-avonden
Als onderdeel van de 20 weken wandelen worden er overigens ook een viertal thema-avonden georganiseerd. Onder meer over voeding, maar ook over bewegen en sporten. "Als je al vijf tot tien procent gewichtsafname realiseert zorgt dat voor een flinke winst in gezondheid", aldus Marjolein. "Elke stap die je zet is winst, je bloeddruk gaat bijvoorbeeld omlaag en ook je glucose daalt." Caroline vult haar aan: "Meer bewegen begint niet met meer sporten, maar met minder zitten." Een avondje overslaan mag trouwens, volgens Caroline is een uurtje wandelen op een andere dag in de week ook goed.

Meedoen

Wie mee wil doen als deelnemer of begeleider is welkom op de informatieavond op 6 mei van 19.30 tot 21.00 uur bij Amaris De Veste in Naarden. Dan kan er ook nog ingeschreven worden (eerder inschrijven kan al via www.nationalediabeteschallenge.nl of bel Caroline Kempkes, 06-16158131.

Meer berichten