Peter is heel graag op zijn werkkamer, tussen de spulletjes en foto's van zijn meiden.
Peter is heel graag op zijn werkkamer, tussen de spulletjes en foto's van zijn meiden. (Foto: Bob Awick)

Vijf jaar na de ramp met de MH17 gaat het goed met Peter van der Meer

BUSSUM - Als alle drie zijn dochters en ex-vrouw om het leven komen bij de ramp met de MH17 staat het leven van Peter van der Meer op zijn kop. Het is volgende week, 17 juli, precies vijf jaar geleden dat het vliegtuig met daarin Sophie (12), Fleur (10), Bente (7) én moeder Ingrid boven de Oekraïne werd neergeschoten. Hoe is het nu met Bussumer Peter van der Meer? 

Peter die tot de scheiding altijd met zijn gezin in Naarden woonde, kan goed over de tragedie praten, is opmerkelijk positief ingesteld en haalt steun uit zijn lieve vriendin Florence, zijn vele familie en vrienden.

Nieuw leven
Peter van der Meer opent de deur en neemt plaats aan de grote keukentafel. Hij oogt opgewekt en is bereid zijn verhaal te doen. Hij woont nu twee jaar in dit huis in Bussum, samen met zijn steun en toeverlaat Florence en haar zoon. Met zijn drieën gaan ze verder. Een nieuw leven waarin plek is voor de pijn van het verleden, maar waarbij Peter nooit heeft gedacht dat het leven niet meer de moeite waard was.

Boos
Hij is nooit depressief geweest. Wel verdrietig. En boos. De vraag 'waarom moest mij dit overkomen?' frustreert hem. Afgelopen herfst had hij voor het eerst even nergens meer zin in. "Ik heb toen zo'n twee, drie maanden voornamelijk geslapen. Maar nu gaat het weer goed met mij. Ik heb diverse psychologen versleten, ze zeggen ook dat ik 'klaar' ben."

Ik mis ze elke dag
"De zoon van mijn vriendin is nu bijna 17. Het is een leeftijd die mijn dochters nooit zullen bereiken. Ik zie mijn nichtje - ze is een half jaar ouder dan mijn oudste dochter - gaan studeren. Ik zal dat nooit meemaken. Ik word nooit opa van mijn eigen kinderen. Ik mis mijn meiden vreselijk. Ik mis ze elke dag. Toch probeer ik er niet dagelijks mee bezig te zijn."

Contact
"Nu, vijf jaar na de ramp, kan ik zeggen dat ik mij ook weer druk kan maken om 'niks'. Ik wil mijn leven niet volstoppen met MH17." Peter leeft nu verder zonder zijn meiden. Wat steeds weer terugkomt in zijn verhaal is het opzoeken van zijn vrienden, zijn jaarclub, de oude buurtjes, ouders van kinderen, vrienden van vroeger, zijn broers en zus, zijn ouders. "Ik heb dat contact bewust opgezocht. Ik had ze nodig. En Florence nog wel het meest van iedereen."

Nationale herdenking
Komende woensdag 17 juli is Peter bij de Nationale Herdenking in Vijfhuizen. Peter gaat daar met een grote groep familie en vrienden heen. "Alle nabestaanden hebben hun eigen verdriet. Richting de strafvervolging krijg je wat meer steun aan elkaar, emotioneel doe je dat met je eigen naaste omgeving. In de toekomst zou ik graag hier in Naarden en Bussum een herdenking willen houden. Een moment om samen te komen, geen sombere stille tocht, maar iets waar energie van uitgaat."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten