Bussum Cultureel wordt dit jaar voor jongeren nog leuker.
Bussum Cultureel wordt dit jaar voor jongeren nog leuker. (Foto: Bob Awick)

Aftrap Bussum Cultureel met programma voor jongeren

BUSSUM - Het is nu echt aftellen naar de 16e editie van Bussum Cultureel. De laatste voorbereidingen worden getroffen voordat het culturele festijn op vrijdag 6 september losbarst.

Op vrijdagavond kunnen filmliefhebbers weer terecht in de tuin van de Tindalvilla. Na zonsondergang, zo rond 21.00 uur, wordt de film gestart en heeft Bussum haar traditionele openluchtbioscoop. Eerder op de avond, om 17.00 uur, wordt het Wilhelminaplantsoen omgetoverd tot 'place to be' voor jongeren van 13 tot 18 jaar.

Eigentijds programma
Met deze eerste editie van 'Young Go Loud' heeft Bussum Cultureel voor het eerst een eigentijds programma voor jongeren. Een urban stage met onder meer hiphop, rap, dj's en ander muzikaal, dans- en cultureel talent van middelbare scholen in de gemeente. Het progamma van vrijdagavond is ook in samenwerking met jongeren georganiseerd.

Klimmuur en kickboksen
Voor de sportievelingen is er een klimmuur van 8 meter hoog en zijn er van 18.00 tot 20.00 uur workshops kickboksen. Rond 19.00 uur start er een demonstratie graffiti, waarbij het de bedoeling is dat er samen een kunstwerk wordt gemaakt. Stichting Helder staat met een simulator op het Wilhelminaplantsoen. Zo kunnen jongeren zelf ervaren hoe het is om met drugs aan het verkeer deel te nemen.

Nieuwe energie
Bij de start van Bussum Cultureel was er ook meer voor jongeren te beleven, onder meer met allerlei schoolbandjes, maar dat is in de afgelopen jaren wat weggeëbd.

Marc Maassen, die al jaren betrokken is, neemt samen met Ruben Mafuala een groot deel van de organisatie op zich. "We wilden jongeren weer een podium geven en bij Bussum Cultureel betrekken. We hebben ze nodig - nu en in de toekomst - om Bussum Cultureel weer nieuwe energie in te blazen."

Samenwerking scholen
Toen het idee ontstond waren middelbare scholen, waaronder het Vitus College en het Goois Lyceum, direct enthousiast. Ook Versa Welzijn en de Gooise Muziekschool stonden direct in de startblokken. Omdat er van alles te doen is, van rap tot dans en van graffiti tot kickboksen, verwacht de organisatie een grote diversiteiten aan jongeren. "Het is een mooi platform voor jongeren, ook om elkaar te ontmoeten."

De toegang en alle activiteiten zijn gratis. Meer informatie op www.bussumcultureel.nl.

Meer berichten