Erik Bruinning: 'Je wordt neergezet alsof je fout bezig bent.'
Erik Bruinning: 'Je wordt neergezet alsof je fout bezig bent.' Foto: Bob Awick

Vogelasiel: 'Doorgaan, de boel niet laten instorten'

Algemeen

'naarden Vogelhospitaal Naarden was een maand terug hot news toen het asiel de deuren moest sluiten omdat de benodigde papieren en het asiel volgens de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit niet aan de regels voldeden. Maar sinds Den Haag even was wakkergeschud, is het weer stil aan de Burgemeester Jur. Visserlaan. Maar nog altijd is er - behalve de vogels die overvliegen - haast geen vogel op het terrein te bekennen.

Er is niks veranderd, vertelt beheerder Erik Bruinning terwijl om hem heen een paar medewerkers het terrein schoonhouden. "Net voor de kerst hebben we een gesprek gehad met het ministerie (van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, red.). Dat was een prettig gesprek, maar het is allemaal voor de langere termijn."

Dezelfde problemen
Dat gesprek met het ministerie voerde Bruining samen met vertegenwoordigers van drie andere grote opvangcentra (uit Friesland, Noord-Brabant en Rotterdam). Want ook zij hebben dezelfde problemen als in Naarden. Het enige verschil is dat zij wél gewoon draaien. "Zij hebben die dame van de NVWA niet op bezoek gehad", lacht Bruinning als een boer die kiespijn heeft. "Het was voor ons ook niet de eerste keer dat er iemand van de NVWA langskwam. Maar dan kreeg je te horen dat ze niet overal op hoeven te handhaven: 'Dan zou je alles wel kunnen sluiten."

Medicatie
Het Vogelhospitaal sloot in december de deuren na een bezoek van de NVWA. De medicatie was al in beslag genomen en de medewerkers mogen geen gewonde vogels meer behandelen. Vanuit de samenleving en de (lokale) bevolking kregen de vrijwilligers veel steun en was de algehele conclusie dat zij de dupe zijn van vooral onpraktische regelgeving. Na het eerste gesprek met het ministerie is eind deze maand een tweede afspraak. Maar ook dat zal gaan over een oplossing voor de langere termijn. Een soort gedoogconstructie, waar Bruinning al voor pleitte zodat het asiel weer kan draaien, lijkt er niet in te zitten.

Kastje-muurverhaal
En het probleem is niet nieuw en was in september/oktober nog aangekaart bij de instanties. Maar feitelijk is het verhaal rondom het asiel een soort kastje-muurverhaal. Niemand heeft antwoorden en instanties verwijzen naar elkaar door, stelt de beheerder. Zo valt het asiel onder drie poten binnen het ministerie van LNV en heeft het te maken met de NVWA, de provincie én de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. "Ik werk hier al elf jaar en we zijn al elf jaar bezig om dingen beter geregeld te krijgen", aldus Bruinning. "Maar we gaan gewoon door, laten de boel niet instorten", klinkt het positief. "Er zijn nog wel een paar vogels. Verder zijn we druk doende met de verbouwing; we maken een nieuwe behandelkamer, entree en educatieruimte: we willen toch verder professionaliseren."

Bewustwording
Door de gesprekken met het ministerie hoopt Bruinning ook op een stukje bewustwording. Tijdens dat eerste gesprek hebben de opvangvertegenwoordigers al veel moeten uitleggen en benadrukt dat zij met z'n vieren per jaar 32.000 dieren opvangen. En dus moet er snel wat gebeuren. De medewerkers in Naarden houden hoop, maar de boodschap van de NVWA deed zeer. "Je wordt neergezet alsof je fout bezig bent. Terwijl elke dierenarts zegt dat ze ons keihard nodig hebben."

Uit de krant