Mevrouw De Ronde is blij met dierenbuddy Karen Kessels die een paar keer per week hondje Debbie uitlaat.
Mevrouw De Ronde is blij met dierenbuddy Karen Kessels die een paar keer per week hondje Debbie uitlaat. (Foto: © Bob Awick )

'Hé, dat is toch dat hondje van nummer 30, is er iets met Hans?'

NAARDEN - Hondje Debbie is haar 'allessie', zonder haar zou het leven van mevrouw De Ronde er minder leuk uitzien. "Ze slaapt zelfs op mijn bed, aan het voeteinde. Nee ben je mal, niet erin, dat vind ik niet zo fris", giechelt de 103-jarige De Veste-bewoonster terwijl Debbie op haar schoot zit. 

De kleine Maltezer uitlaten lukt mevrouw De Ronde niet meer; vandaar dat ze hulp krijgt. Van Karen Kessels (43), dierenbuddy van de Dierenbescherming. Zo kunnen mevrouw De Ronde en haar 'allessie' gewoon samen blijven. "Gelukkig wel, zou me geen raad weten zonder Debbie."

De schrijnende gevallen van mensen op leeftijd die gedwongen afscheid moeten nemen van hun huisdier zijn talloos. Terwijl huisdieren juist voor veel ouderen of mensen die chronisch ziek zijn belangrijk zijn voor de kwaliteit van het leven. Vandaar dat de Dierenbescherming het project Dierenbuddy's in het leven heeft geroepen. "Onze dierenbuddy's bezoeken eigenaren en hun huisdier en bieden praktische hulp", legt Marieke van den Eshof uit. De coördinator Dierenbuddy Gooise Meren is enthousiast over het project. Het zorgt ervoor dat ouderen niet worden gescheiden van hun huisdier. "De praktische hulp die onze vrijwilligers bieden bestaat uit het verschonen van de kattenbak of vogelkooi of een grote wandeling maken met de hond, dat soort hulp bieden de buddy's."

Dikke vrienden
Wandelingen groot of klein kan mevrouw De Ronde niet meer maken. Hoewel ze nog prima kan lopen, is een blokje om te ver. "Maar daar heb ik Karen voor", straalt de oude dame. "Zij komt een paar keer per week naar me toe en zorgt dan voor Debbie. De andere dagen gaat mijn zoon Hans met Debbie op pad." Als de bel gaat op de derde verdieping van De Veste springt het 11-jarige hondje blaffend van de schoot van haar baasje en holt naar de deur. Uitzinnig wordt ze als ze in de gaten heeft dat Kessels voor de deur staat. Vrolijk begroet de dierenbuddy het hondje en vervolgens mevrouw De Ronde. "Een tot drie keer in de week haal ik Debbie op en doe dat in overleg met Hans. Omdat hij een lange periode ziek was, hielp ik in het begin vaker. En nu overleggen we gewoon en dat gaat heel soepel", vertelt Kessels. In de krant las ze over het buddyproject van de Dierenbescherming en omdat ze op zoek was naar vrijwilligerswerk in combinatie met eenzame ouderen, leek dit op haar lijf geschreven. "Vanaf het eerste moment dat ik mevrouw De Ronde zag, was ik verkocht. Ze is zo grappig, lief en nog goed bij de tijd, we hebben zo'n pret samen. En Debbie en ik zijn dikke vrienden."

Gevuld speculaas
Toen Kessels startte met het uitlaten van het hondje waren de andere bewoners van De Veste verrast. "Hé, dat is toch dat beestje van nummer 30, is er iets met Hans?" was de vraag die haar regelmatig werd gesteld. Naast het zorgen voor Debbie, houdt Kessels ook mevrouw De Ronde in de gaten. "Soms drinken we samen koffie en met Sinterklaas had ik lekker gevuld speculaas meegenomen. Even een praatje en even wat aandacht is goed voor een mens."

Structurele hulp
De hulp die de dierenbuddy's bieden is structureel, benadrukt Van den Eshof en kan ook bestaan uit het bezoeken van de dierenarts. "Er zijn geen kosten aan een buddy verbonden, maar is alleen bedoeld voor ouderen en chronisch zieken die betaalde hulp niet kunnen financieren en ook geen netwerk hebben die hen kan ondersteunen bij de zorg voor hun dier." De dierenbuddy's staan te trappelen om aan de slag te gaan. "We hebben nu al tien enthousiaste vrijwilligers, nu nog mensen die hun hulp goed kunnen gebruiken. We merken dat veel mensen met een huisdier niet weten van dit project dus we hopen dat mensen, die iemand kennen die wel wat dierenhulp kan gebruiken, ons inschakelen. Soms heb je ineens in de gaten dat bijvoorbeeld een oude buuf niet zo makkelijk meer buiten komt en haar hondje zijn behoefte steeds vaker in de tuin doet. Praat erover met mensen waarvan je denkt dat ze hulp nodig hebben en neem contact op met ons. Misschien kunnen we dan bemiddelen."

Stralende ogen
Mevrouw De Ronde wil Kessels niet meer missen. "Ze is altijd vrolijk en Debbie is dol op haar. Ik vind het fijn haar te zien en met haar te kletsen." Kessels maakt op haar beurt graag tijd vrij in haar drukke schema. "Mevrouw De Ronde heeft echt veel humor en ik ben dol op Debbie. Het is fijn om iets te kunnen betekenen." Waar een goede dierenbuddy aan moet voldoen? Kessels denkt even na. "Sociaal zijn, liefde voor dieren hebben, bereid zijn om mee te denken als iets niet goed gaat met het huisdier. Dan kunnen we samen naar de dierenarts. Zo is het toch, mevrouw De Ronde? Samen zorgen we goed voor Debbie toch?" De ogen van de oude dame beginnen te stralen. Deze match is er een die is gemaakt in heaven. Dat ziet iedereen.

dierenbuddy@dierenbescherming.nl, 088-8113000 of www.dierenbescherming.nl/dierenbuddy

Meer berichten