Joop Huizing als woordvoerder bij een grote inzet in de regio.
Joop Huizing als woordvoerder bij een grote inzet in de regio. (Foto's: Brandweer Gooi en Vechtstreek.)

Joop Huizing al 40 jaar sleutelfiguur opleidingen regiobrandweer

REGIO - Brandweermedewerker Joop Huizing vierde vorige week zijn 40-jarig ambtsjubileum. Daarom werd hij in het zonnetje gezet. Hij is al 40 jaar sleutelfiguur opleidingen en een begrip bij Brandweer Gooi en Vechtstreek. 

Joop heeft grote invloed gehad in het opleiden van brandweerlieden en was de grondlegger van oefencentrum Crailo. Momenteel houdt hij zich als operationeel leider van het crisisteam bezig met de aanpak van de coronacrisis. Dit doet hij voor de samenwerkende Veiligheidsregio’s Gooi en Vechtstreek en Flevoland.

Coachen
Het coachen van mensen zit Joop in het bloed. Hij is dan ook docent bij het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) in Arnhem, waar hij Officieren en Hoofdofficieren van Dienst opleidt. Daarnaast is hij al 26 jaar bestuurslid van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (AWBC), een organisatie die vaardigheidstoetsen organiseert voor alle regionale en bedrijfsbrandweerkorpsen in Nederland.

“Brandweer Gooi en Vechtstreek was het eerste regionale opleidingsinstituut dat landelijke dagopleidingen organiseerde. Deelnemers kwamen uit heel Nederland. Voor de dagopleiding Bevelvoerder en de duikers bij de brandweer waren wij zelfs jarenlang de enige. Dat heb ik mogen opbouwen tot wat het nu is, daar ben ik trots op. Het is altijd mijn doel en mijn passie geweest om mensen te helpen goede brandweermensen te worden.”, aldus Joop.

Regionale brandweerorganisatie
In de tijd dat Joop bij de regionale brandweerorganisatie startte, bestond deze nog maar twee jaar en waren er slechts drie mensen werkzaam. Destijds was er binnen de gemeenten van de Gooi en Vechtstreek veel weerstand tegen de regionalisering van de brandweer. De organisatie moest haar positie nog echt verdienen.

Inmiddels is dat geschiedenis en is Brandweer Gooi en Vechtstreek uitgegroeid tot de grote organisatie die het nu is, ontstaan uit de dertien brandweerkorpsen in de regio. John van der Zwan, Commandant Brandweer Gooi en Vechtstreek: “Zeg je Brandweer Gooi en Vechtstreek, dan zeg je Joop Huizing en andersom. Joop heeft enorm veel betekend in de opbouw van de organisatie die het nu is. Dat doet hij nog steeds.”

Een foto uit de oude doos van jubilaris Joop Huizing.

Meer berichten