Puck Bossert.
Puck Bossert. Foto: PR

Bussumse schrijft debuutroman over haar oma's leven

Algemeen

BUSSUM - De debuutroman van Puck Bossert (1959), een geboren en getogen Bussumse, verschijnt vrijdag 1 mei. Haar roman is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van haar Chinees-Indische grootmoeder Kim A Thjang. Zij wordt in 1921 op het eiland Bangka in Nederlands-Indië op haar 15de uitgehuwelijkt. Ze krijgt twee kinderen, maar wordt zo zwaar mishandeld dat ze moet vluchten, met achterlating van haar kinderen. Na omzwervingen schiet haar vader haar van het erf.

Later trouwt ze met een Hollander. Van hem moet ze zwijgen over haar voorkinderen. Hoe gaat het haar lukken nog meer tegenslag te overleven? En wat gebeurt er als vijf decennia later die voorkinderen zich melden?

Sterke vrouw

Dit is het verhaal van een sterke vrouw die haar tijd ver vooruit was. In de jaren 20, 40 en 50 van de vorige eeuw zorgde ze al voor haar eigen inkomen. Met haar doorzettingsvermogen en veerkracht is zij een bron van inspiratie. Kim A Thjang heeft met haar gezin in 1949 ook nog gewoond in Bussum aan de s'Jacoblaan in een contractpension voor mensen die gerepatrieerd waren uit het voormalige Nederlands-Indië. De dochter van Kim (Inge, de moeder van de auteur, red.) heeft lange tijd met haar gezin in een groot wit huis naast de Vondelschool in Bussum gewoond. Bossert wilde dit boek al sinds haar puberteit - toen het geheim van haar oma duidelijk werd - schrijven. Pas nadat haar moeder (Inge) in 2019 overleed, pakte ze de pen op. "Het is een spannend boek geworden", zegt Bossert.

Proloog

Zwartsluis 1963: Kim staat met het broodmes in de hand in de kleine keuken van de buurvrouw. Haar hand klemt zich om het mes, haar knokkels wit, haar arm geheven. De vrouw staat met haar rug tegen het fornuis gedrukt, als een dier in de val. Ze kijkt met grote angstogen naar haar Chinese buurvrouw. Kim lijkt in trance, ze hoort stemmen, geschreeuw, gehuil, zware klappen, gebonk. Lichtflitsen razen door haar hoofd. 'Het moet stoppen, het moet stoppen', zegt een stem in haar hoofd. Ze ziet allerlei filmbeelden in hoog tempo voorbijkomen. Het is alsof ze in een gebroken spiegel kijkt, met diverse fragmenten op de spiegelscherven: haar vader met een geweer op het erf, kleine meisjes, een baby, de Kempeitai*, haar man in het Jappenkamp, loerende vrouwen in de soos, sissende vrouwen bij de bakker. Bliksemschichten, gedonder, nog meer geschreeuw overal om haar heen. Plotseling hoort ze haar dochter Sarah met paniek in haar stem roepen: 'Mam, stop!'. Dan stapt de dorpsagent de keuken binnen.

Het boek is te koop bij boekhandel Los of via www.puckbossert.nl.

Uit de krant