Iedereen is welkom op één van de spreekuren.
Iedereen is welkom op één van de spreekuren. (Foto: Bibliotheek Gooi en meer)

Bibliotheekdeur ook weer open voor maatschappelijke partners

GOOISE MEREN - "We zijn verheugd dat onze maatschappelijke partners weer een programma kunnen aanbieden in de bibliotheek, ook tijdens de zomer", meldt Bapke Wiebols van de Bibliotheek Gooi en meer. "Zo zorgen we er samen voor dat iedereen sociaal en maatschappelijk kan meedoen. En de bibliotheek is daarvoor bij uitstek geschikt, want laagdrempelig en mensen kunnen er makkelijk binnenlopen."

Mensen kunnen elke vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur terecht bij het spreekuur van de Rechtswinkel met vragen over juridische kwesties, zoals aansprakelijkheid, arbeidsrecht en personen- en familierecht (bijvoorbeeld echtscheiding). Naast informatie en advies kunnen zij ook heel praktische aanwijzingen krijgen bij het zelf opstellen van een brief of een bezwaarschrift.

Wijkcoach

Vanaf 25 juli is de wijkcoach weer aanwezig; elke donderdag van 10.30 tot 11.30 uur. Inwoners kunnen daar naar toe als ze zich zorgen maken over hun buren of als ze een goed idee voor hun wijk hebben? Wie andere vragen heeft, maar geen idee heeft wie die kan beantwoorden dan weet de wijkcoach wellicht raad, want die heeft goede contacten met de gemeente, huisartsen en andere hulpverleners. De wijkcoach is er voor iedereen.

Getraind

En bij Het informatiepunt Digitale Overheid, dat in alle vestigingen van Bibliotheek Gooi en meer te vinden is, staan bibliotheekmedewerkers klaar om alle vragen over de digitale dienstverlening van de overheid te beantwoorden over bijvoorbeeld financiële of juridische vragen. "Ook jongeren zijn vaak minder digitaal vaardig dan we denken. Omgaan met sociale media is echt iets heel anders dan een webformulier van de overheid invullen en huurtoeslag aanvragen. De medewerkers van de bibliotheek zijn speciaal getraind; ze weten goed wat de aangesloten overheidsinstanties doen. Ze kunnen je verwijzen naar de juiste instantie als je vraag heel specifiek is", aldus Wiebols.

Tot slot gaat ook het inloopspreekuur E-books en bibliotheek-apps van start; elke maandag van 15.00 tot 16.30 uur. "De mogelijkheden van computers, tablets en smartphones zijn oneindig; maar tenslotte niet altijd even makkelijk."

Check voor alle spreekuren tijdens de zomerperiode de website www.bibliotheekgooienmeer.nl/leren.

Meer berichten