Foto: PR

Burgemeester sluit pand na vondst hennepkwekerij

MUIDEN - Burgemeester Han ter Heegde heeft een woning aan de Amsterdamsestraatweg voor twaalf weken gesloten. De woning mag van 23 juni tot 8 september 2020 op geen enkele manier worden gebruikt. Overtreding van de maatregel is strafbaar.

De hennepkwekerij werd eind mei bij het blussen van een brand in de woning ontdekt. In het pand hebben naar schatting enkele honderden planten gestaan. Het exacte aantal is - door de schade die door de woningbrand en het blussen is ontstaan - echter niet vast te stellen. Ongeveer 250 hennepplanten 'overleefden' de brand.

Zeer gevaarlijk

Verschillende factoren wijzen erop dat er sprake was van beroepsmatige of bedrijfsmatige hennepkweek, meldt de gemeente Gooise Meren. De situatie was zeer gevaarlijk. Met de sluiting wil de burgemeester een duidelijk en sterk signaal afgeven. De kweek, opslag van en handel in drugs wordt in de gemeente Gooise Meren niet getolereerd. De termijn van drie maanden zorgt ervoor dat de situatie in en om het pand en de rust in de omgeving wordt hersteld. Het besluit staat los van eventuele betrokkenheid van de eigenaar van de woning.

De gemeente waarschuwt inwoners regelmatig voor de gevaren van hennepteelt. Door het illegaal aftappen van stroom is er brand- en ontploffingsgevaar. Er is gevaar voor de gezondheid door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in automatische sproei-installaties, bijvoorbeeld door legionella. En er kan schade aan de woning ontstaan door bijvoorbeeld schimmelvorming of aanpassingen in de bouwconstructie.

Tip (van) de gemeente

Inwoners kunnen een vermoeden van hennepteelt melden bij de politie (0900-8844) of via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). "Mensen die een huis of bedrijfsruimte verhuren doen er goed aan om een potentiele huurder goed te checken. Als het pand door een huurder wordt gebruikt voor hennepteelt, dan kan de verhuurder verantwoordelijk worden gesteld, ook als hij nergens vanaf weet", meldt de gemeente Gooise Meren. Informatie hierover is te vinden op stophennepteelt.nl/huis-verhuren.

Meer berichten