Foto: Marco de Pagter

Gemeente snoeit er flink op los; buurt schrikt zich een hoedje

NAARDEN - De bewoners van de Prins Frederik Hendriklaan zijn zich gisteren een hoedje geschrokken toen zij bij thuiskomst ontdekten dat 'groene slagers' van de gemeente Gooise Meren hadden huisgehouden in hun straat. "Hierbij zijn prachtige hagen en mooie rustgevende stukken groen met de grond gelijk gemaakt. Het overgebleven aanzicht doet denken aan een verlaten slagveld waarop een enorme veldslag uitgevochten is."

Tekst gaat verder onder de foto.

Dat laat geschrokken bewoner Marco de Pagter namens de buurt weten. De bewoners waren op z'n zachts gezegd onaangenaam verrast. "Een ware verwoesting van de entree van onze straat. Een prachtig stukje groen rond het garageboxencomplex dat dit slecht onderhouden en oude complex enigszins aan het oog onttrok is volledig verwoest."

Verrotte dakgoten

Pagter: "Prachtige hagen van vele meters hoog, mooie nog jonge bomen, een prachtig gazon. Alles is met de grond gelijk gemaakt. Eén bewoner wist aan het einde van de dag nog een boompje te redden, maar voor de rest was helaas al veel te laat. Wat is overgebleven zijn vieze oude muren, verrotte dakgoten en wit-grijze verouderde garagedeuren."

Onzin

Volgens één van de gemeentelijke 'slopers' zouden kinderen via de bomen op het dak van de garageboxen klimmen. "Dat zou lekkages veroorzaken in de garageboxen." Pagter is zelf eigenaar van een garagebox, maar hij zegt dat dat verhaal 'volstrekt onzin' is. Hij en een andere buurtbewoner geven aan zelden of nooit kinderen te zien op het dak van het garagecomplex. En mocht dat wel het geval zijn, zo geven zij aan, dan zijn er uiteraard andere oplossingen te bedenken.

Onvoorstelbaar

De bewoners zijn boos, verdrietig en enorm teleurgesteld in hun gemeente, zo zegt de woordvoerder. "Geen van de bewoners is vooraf geïnformeerd door de gemeente, waar het woongenot nu toch zeer bruut en rigoureus wordt verstoord. En dat in een gemeente waarvan je zou mogen verwachten dat groen, milieu en (woon)omgeving juist extra aandacht zou krijgen." De bewoners zien de kaalslag als een 'lelijke open wond'. Ook denken zij dat hun huis nu minder waard is. "Wie wil er vanuit zijn huis uitkijken op een lelijke blinde muur met teksten als 'lul' erop. Het is een onvoorstelbare actie van de gemeente."

Reactie gemeente

"We begrijpen dat de klager enorm geschrokken is en ook wel boos is over de snoeiwerkzaamheden bij de garageboxen", laat een woordvoerder van de gemeente Gooise Meren weten. "Hier is sprake geweest van langdurig achterstallig onderhoud en een aantal andere factoren. De gemeente heeft gehandeld nadat er een melding was binnengekomen van een buurtbewoner over het hoge groen en het feit dat kinderen via die groene haag omhoog klimmen om op de garageboxen te spelen. Dat is niet alleen bijzonder gevaarlijk, je wil je niet voorstellen wat de gevolgen zijn als een kind naar beneden valt, maar ook onwenselijk. Dit omdat spelende en rennende kinderen de dakbedekking kunnen beschadigen, wat weer tot lekkage van de boxen leidt. Bij een aantal boxen was al sprake van heftige lekkage."

Vuilnis

En dus is de gemeente aan de slag gegaan met het snoeien. "Tijdens deze werkzaamheden werd geconstateerd dat er tussen de hagen ook andere boompjes groeiden en dat er veel rotzooi/troep tussen de haag lag. Daarop is besloten flink terug te snoeien. Dit levert straks het mooiste resultaat op. De gesnoeide takken gaan weer groen uitlopen en het wordt een volle haag, uit elke gesnoeide tak komen er drie terug. Ook hebben de medewerkers van de gemeente een flinke hoeveelheid vuilnis tussen de haag vandaan gehaald. Het gevolg is nu wel dat het hoekje kaal oogt. Dat is dus ook het gevolg van het feit dat het reguliere onderhoud al enige jaren niet was uitgevoerd."

Behandelplan

Een medewerker van de gemeente is al in contact getreden met een aantal buurtbewoners om het bestaande plantsoentje, dat nu ook niet echt tot zijn recht komt, een upgrade te geven. De gemeente wil daarvoor samen met buurtbewoners een behandelplan opstellen. 

Meer berichten