Op de groene stip zijn hartjes geplakt. De resten van het pamflet zijn nog te zien.
Op de groene stip zijn hartjes geplakt. De resten van het pamflet zijn nog te zien. (Foto: Jasmijn Verhulst)

Bomenkap Mariahoeve uitgesteld door bezwaar buurtbewoners


MUIDEN - Buurtbewoners van de Mariahoeve maken zich hard om een tiental platanen te redden. De gemeente Gooise Meren heeft een kapvergunning voor het verwijderen van de bomen, maar door de aangetekende bezwaren is de kap nu uitgesteld.

Met groene stippen is aangegeven om welke bomen het gaat. Paula Kleinloog woont in het Bruinvis complex en kijkt uit op vijf bomen met groene stip. "Ik heb er nu hartjes opgeplakt als een tegenactie. Niet dat het veel zin heeft, maar ik hoop dat ze mogen blijven." Kleinloog zag ineens pamfletten aan de bomen hangen, het initiatief van buurman Marien Timmer, en schrok toen ze las dat deze bomen zullen gaan verdwijnen. "Ik vind het onzin dat ze weg moeten. Dan kijk ik juist uit op de snelweg en daarbij hebben ze in de omgeving al zoveel bomen weggehaald." Volgens Kleinloog zijn veel buurtbewoners het niet eens met de kap van de bomen. Zelf is ze langs de deuren geweest om handtekeningen op te halen.

De kap van de platanen is onderdeel van de herinrichting van de Mariahoeve, waar de gemeente sinds 2018 plannen voor heeft gemaakt. De bedoeling is om op de plek van de bomen en het grasveldje vlakbij de volkstuintjes extra parkeerplekken te realiseren. Na de zomer wordt ondermeer de riolering, groenvoorziening en parkeergelegenheid aangepakt. De planning voor het kappen van deze bomen is juist vooruit getrokken. "Meerdere huishoudens hebben aangegeven last te hebben van de bomen vanwege bezonning", zegt een woordvoerder van de gemeente Gooise Meren .

Inspraak van buurtbewoners

Volgens Kleinloog is er amper overleg met de buurt geweest, maar dat is volgens de gemeente onjuist. "Er is altijd een uitgebreide participatie over de herinrichting van de wijk geweest", geeft de gemeente aan. "Er zijn meerdere momenten van overleg met de buurt geweest en er is zelfs een enquete thuisgestuurd om te vragen wat er gewenst is in de wijk. Buurtbewoners geven aan dat ze meer parkeergelegenheid willen, maar ook het groen willen behouden. Het is een smal, klein wijkje waardoor het altijd een belangenafweging is. Soms gaat het parkeren voor, soms gaat het groen voor. Maar dit zijn bomen waar mensen ook nog eens last van hebben en daarom verwijderd worden." Kleinloog zegt zelf totaal geen last te hebben dat de bomen licht tegen houden en ook niemand te kennen die er wel last van heeft.

De bezwaren van de omwonenden heeft de kap van de platanen nu uitgesteld. Woordvoerder Gemeente Gooise Meren: "In principe hadden we mogen kappen, maar dat doen we nu niet. Na het zomerreces komt er een hoorzitting en mogen buurtbewoners hun bezwaar toelichten, waar zij tegen die tijd een uitnodiging voor krijgen." Tot die tijd zullen de platanen in ieder geval met rust gelaten worden.

Wel is er noodzaak om meer parkeerplekken te realiseren in de Mariahoeve, mede door de verbouwing van het oude gemeentehuis na de zomer waardoor daar parkeerplekken vervallen. Maar volgens Kleinloog is het onnodig dat de platanen daarvoor weg moeten. "Tussen de bomen kun je twee auto's zetten, bij de inhammen van het gras. Daarbij worden de bomen om de twee jaar gesnoeid en zien ze er hartstikke gezond uit. Het is zonde als ze enkel voor het realiseren van parkeerplekken weg moeten."

Meer berichten