Impressie conceptontwerp moderne schuur 'De Vechthoeve'
Impressie conceptontwerp moderne schuur 'De Vechthoeve' (Foto's: KNSF / Courage Architecten)

Pippi Langkoushuis krijgt schuur terug in modern jasje

MUIDEN - 'De Vechthoeve', beter bekend als het karakteristieke Pippi Langkoushuis op het Hoogerlust terrein, wordt al sinds 2018 gerenoveerd en krijgt er binnenkort een nieuw gedeelte bij. In het conceptontwerp van eigenaar KNSF Vastgoed is een aanbouw ontworpen in dezelfde vorm en maat als de voormalige schuur, maar dan in een modern jasje met veel glas.

De nieuwe aanbouw is ontworpen door Courage Architecten, die gespecialiseerd zijn in het werken met veel glas, staal en daglicht. Het uitgangspunt voor het ontwerp is dat het dezelfde vorm en maat moest hebben als de voormalige schuur, maar dan een moderne look. De oude schuur kon destijds niet meeverhuizen naar de nieuwe plek. "We hebben een paar verschillende studies gedaan naar hoe de schuur er precies heeft uitgezien", vertelt Marjolijn Schotte van KNSF Vastgoed. "Door juist niet iets in de oude stijl te bouwen, maar voor een nieuwe, frisse look te gaan staat dit juist mooi in contrast met het oude Pippi-huis."

Het historische houten pand is in 2013 op spectaculaire wijze over de Vecht is verhuisd naar de nieuwe plek op het Hoogerlust terrein. KNSF Vastgoed, die ook de nieuwe wijk 'De Krijgsman' ontwikkelen, heeft het terrein en daarmee 'De Vechthoeve' in 2015 gekocht. Schotte: "Eerst moesten we het hout herstellen, want het houtwerk ging zo hard achteruit. We hebben het in hele slechte staat gekocht. Het was de prioriteit om het voor de winter van 2018 wind- en waterdicht te krijgen. In de zomer daarop zijn we begonnen met het ontwerp van de glazen schuur."

Restaurant met uitzicht

Het is de bedoeling dat de nieuwe schuur een restaurant wordt. Schotte: "De zijkanten worden helemaal van glas, waardoor je daar een enorm mooi uitzicht hebt op het omliggende terrein en over de Vecht. Aan de lange zijde gaan we buiten een terras maken. De zijgevels kunnen we open zetten, zodat je echt dat binnen-buiten gevoel hebt." In het bestaande deel van 'De Vechthoeve' zijn de ruimtes na restauraties af te huren zijn voor kleine vergaderingen of huwelijksdiners.

Voordat de bouw van de glazen schuur kan beginnen moet het conceptontwerp eerst nog goedgekeurd worden, mede door de Welstandscommissie. Schotte: "De Welstand had nog een paar suggesties en opmerkingen, want het was nog niet helemaal naar hun smaak hier en daar. We hebben bijvoorbeeld het idee om de oude dakpannen van de voormalige schuur, die bij de sloop zijn bewaard, opnieuw te gebruiken. Maar of dat gaat gebeuren blijft nog de vraag." 

3D-impressie van de voormalige schuur voor de verhuizing in 2013.

Hoeveel er nog aan het ontwerp gaat veranderen is onduidelijk, waardoor de planning voor de bouw nog niet zeker is. "We hopen volgende zomer de nieuwe schuur gebouwd te hebben, zodat we hem dan in gebruik kunnen nemen als restaurant", aldus Schotte. "Dat is het streven, maar het is van allerlei zaken afhankelijk." Tegelijkertijd wordt er nu al gezocht naar een ondernemer om het restaurant te runnen, waar inmiddels een potentiële kandidaat voor is.

Meer berichten