Foto: Jasmijn Verhulst

Hollandsche zeilvloot kan weer zeilen met groepen

MUIDEN - De schippers van de historische zeilschepen kunnen weer met groepen gasten zeiltochten maken. Bovendeks hoeft er geen afstand meer gehouden worden en een mondkapje is daar ook niet nodig, zo maakte Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend. 

"Ik ben er hartstikke blij mee", vertelt Leon Oosterbroek van zeilschip De Lis uit Muiden. "Er is bekend gemaakt dat zeilen, ook met gasten, nu onder sport valt. Daarom hoef je bovendeks de anderhalve meter niet meer aan te houden. In mijn geval zou ik dan weer dagtochten mogen varen met 35 mensen. Ze mogen weer bij mij komen sturen en helpen de zeilen te hijsen. Dat is echt top!"

Benedendeks gelden nog wel de anderhalve meter regels. "Iedereen moet dan afstand houden of een mondkapje op. Ik heb stickers in de keuken, want daar mag maar één iemand staan. En ik heb van die lelijke gele plakkers op de vloer. Het staat wel netjes."
De beperking is nu nog dat de schippers geen horeca mogen verkopen aan boord tijdens het zeilen, zoals het verzorgen van buffetten of barbecues. Mensen zouden dan massaal tegelijk binnen gaan zitten. Horeca mag alleen als je afgemeerd ligt, want dan kun je mensen laten verdelen over buiten en binnen. Oosterbroek: "Natuurlijk mogen de opvarenden wel eten en drinken tijdens het zeilen maar vermeden moet worden dat mensen in de bar gaan zitten of gezamenlijk binnen de maaltijd gebruiken. Maar ik vind dat niet erg. Ik ga liever zeilen en dat is belangrijker dan of ik wel of niet een barbecue kan verkopen."

Noodfonds nog steeds nodig

Een maand geleden voerde Oosterboek nog actie samen met honderden schepen van de Hollandsche zeilvloot door een dag letterlijk voor Pampus te liggen. Het is voor de branche door de maatregelen rondom het coronavirus onmogelijk geworden om zeiltochten te maken met grote groepen. Hierdoor mist de branche veel inkomsten, waardoor de Hollandsche zeilvloot dreigt te verdwijnen doordat lopende kosten en certificaten niet betaald kunnen worden. Er wordt gevraagd om een noodfonds vanuit de regering om dit te voorkomen, maar die kogel is nog niet door de kerk. "Wat er nu mogelijk is klinkt allemaal heel leuk en ze zeggen: dan kunnen jullie nu mooi de tweede helft van het seizoen meepakken. Maar ik ga vanaf nu nooit meer omzetten wat ik heb verloren. Van dit beetje wat ik nu nog kan verdienen kun je zo'n bedrijf niet draaiend houden."

De eerste zeiltocht staat voor aanstaande vrijdag weer op de planning. Daarnaast verhuurt Oosterbroek haar schip ook als slaapplek voor gezinnen, waarbij je onder de sterrenhemel voor Pampus kunt slapen. Ze hoopt dat mensen snel weer willen komen varen.

Voor meer informatie over het slapen of zeilen op De Lis, neem mailcontact op met Leon Oosterbroek: leon@delis.nl

Meer berichten