V.l.n.r.: Kent Chan, India Rose Klap, Anne Fehres en Luke Conroy.
V.l.n.r.: Kent Chan, India Rose Klap, Anne Fehres en Luke Conroy. (Foto: Rien de Jager)

Kunstenaars creëren op Pampus maand lang werk over klimaat

MUIDEN - Het Klimaatmuseum gaat deze zomer voor Pampus. Met het heisen van een speciale vlag gaat het speciale kunstproject van start waarbij drie kunstenaars in een maand tijd op het forteiland nieuwe kunstwerken over het klimaat creëren. Ze laten zich hierbij inspireren door het forteiland en de bezoekers.

Van 18 juli tot 15 augustus zijn de kunstenaars veel op het eiland aanwezig tijdens het maken van de werken. “Kunstenaars kunnen de klimaatcrisis meer invoelbaar en inzichtelijk maken”, zegt Laura van Rutten, oprichter van Het Klimaatmuseum. Er is volgens de organisatie meer verbeelding over klimaat nodig. “We doen nog veel te weinig om de klimaatcrisis op te lossen. We hebben de kennis al lang, maar we komen pas in beweging als we worden geraakt en geïnspireerd. Daar is een hoop creativiteit en verbeeldingskracht voor nodig. Kunstenaars hebben dat gelukkig.”

Even kennismaken

Kunstenaar Kent Chan komt uit Maastricht en heeft als beeldend kunstenaar en filmmaker een video-installatie over een toekomstig tropisch (dystopisch) Europa gemaakt, dat is gefilmd op Pampus. De Amsterdamse India Rose Klap is voedselkunstenaar, gericht op alternatieve oplossingen. Samen met de bezoekers van Pampus maakt ze een ‘utopisch handboek’ ter bevordering van de relatie tussen ons voedsel en het klimaat. Tot slot maakt het kunstenaarsduo Anne Fehres en Luke Conroy, beiden uit Den Haag, een audiovisueel werk dat ons op absurde wijze in dialoog brengt met de natuurlijke objecten op Pampus. 

Het initiatief van Het Klimaatmuseum gaat hand in hand met het voornemen van Forteiland Pampus om volledig duurzaam en zelfvoorzienend te worden. Daarnaast dient het eiland zich perfect als alternatieve miniwereld waar de kunstenaars en de bezoekers zich helemaal kunnen onderdompelen in de verbeelding over klimaatopwarming. 

Tijdens het maken mogen bezoekers de kunstprojecten al bezoeken en worden er zelfs bij betrokken. Daarna volgt er een expositie die tot en met 13 september te bewonderen is. Ook wordt er dan een coronaproof publieksprogramma georganiseerd met onder andere meetups en workshops. 

Meer berichten