<p>Eiland 't Hooft</p>

Eiland 't Hooft

(

Foto:Eiland 't Hooft

)

Illegale activiteiten op eiland ‘t Hooft zorgt voor verscherpt toezicht

MUIDEN - Op de zomerse dagen liggen veel plezierboten voor eiland ‘t Hooft in het Ijmeer, voor de kust van Muiden. Helaas houdt niet iedereen zich aan de spelregels die op het eiland gelden, laat Staatsbosbeheer weten. “Er wordt illegaal gekampeerd, gebarbecued, gefeest, afval gedumpt, kamvuur gemaakt, voorzieningen vernield en het gebied wordt als illegaal toilet gebruikt.” 

Ondanks vele waarschuwingen en informatie- en handhavingsacties loopt de overlast de spuigaten uit, meldt Staatsbosbeheer. In samenwerking met gemeente Gooise Meren, Rijkswaterstaat en de politie gaan ze wekelijks verscherpt toezicht houden en extra handhaven. Spelbrekers kunnen rekenen op een boete. “Dat is natuurlijk triest wanneer dit nodig blijkt, want met respect voor de natuur en voor elkaar kan het zo anders zijn”, aldus boswachter Anne Voorbergen.

Illegale feestjes

Afgelopen voorjaar heeft Staatsbosbeheer acht boten met afval van het onbewoonde eiland moeten halen. Staatsbosbeheer: “Als je het niet verwijdert, verdwijnt het in de magen van vogels of belandt het uiteindelijk in het water.” Enkele bezoekers gebruiken bomen van het eiland als brandstof voor hun kampvuur. Ook is er veel geluidsoverlast in de weekenden door illegale feestjes. “Het eiland is niet ingericht voor dit soort recreatie en het schaadt de natuur.”


Deze video is afgelopen vrijdagmiddag, 8 augustus 2020, gemaakt bij het eiland.
Video: Enrico Verhulst

Spelregels

Het eiland kenmerkt zich door oudere bomen en struiken en spontaan opgekomen sleedoorn, meidoorn en wilde rozen. Hierdoor ziet het eiland er ruig en avontuurlijk uit. Ook is een open, droge zandvegetatie aanwezig, rijk aan mossen en korstmossen. Door de vele ruigtes is het eiland erg in trek bij zangvogels. Staatsbosbeheer is eigenaar en beheerder van het eiland en heeft het opengesteld voor bezoekers. Het is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Je mag er vrij wandelen op de struinpaden. Als je de hond aanlijnt mag hij mee. Er mag geen kampvuur worden gemaakt, ook niet wanneer je eigen hout of brandstof meeneemt. Overnachten in je boot bij de aanlegsteiger is vooralsnog niet toegestaan, evenals kamperen op het eiland. Bebording bij de aanlegsteiger en rondom het eiland geven informatie over het gebied en de geldende regels.

Meer berichten