<p>Piet Ruijper gooide enthousiast de deur open toen de dames langskwamen.</p>

Piet Ruijper gooide enthousiast de deur open toen de dames langskwamen.

(Foto: Jasmijn Verhulst)

Zonnebloemgasten verrast met appeltaartje

MUIDERBERG Met een klein appeltaartje gingen vrijwilligers van De Zonnebloem Muiden & Muiderberg afgelopen week langs bij hun 114 gasten. Door het coronavirus zijn de uitstapjes die normaliter gemaakt worden met de ouderen in het water gevallen, maar op deze manier proberen ze toch een klein contactmomentje te creëren en ze te verwennen.

Met veel enthousiasme gooit Zonnebloemgast Piet Ruijper de deur open als er bij hem wordt aangebeld en het appeltaartje wordt gebracht: “Wat verwennen jullie mij, wat lekker.” In de warme zon lopen voorzitter Marga Voorn en secretaris Annelies Groot op het Kocherplantsoen langs de vele gasten die hier in de buurt wonen om het taartje te bezorgen en even een praatje te maken. “Door deze kleine attenties hebben we toch weer iets gezelligs voor hen van ons”, vertelt Annelies. “Je hebt toch een contactmoment in coronatijd, want in principe gaan we niet naar binnen en moeten we anderhalve meter afstand houden.”

Rita Mester-Prins en haar kleindochter Maud konden samen smullen van de appeltaartjes.

Alle uitstapjes die De Zonnebloem Muiden & Muiderberg dit jaar zou verzorgen zijn geannuleerd en al zouden de ouderen wel heel graag willen, is het helaas niet mogelijk, vertelt Marga. “We hebben alles moeten afzeggen en alle bussen zijn geannuleerd. De busondernemingen doen het niet.” Als er al een busorganisatie beschikbaar zou zijn, zal het uitstapje niet zijn zoals het bedoeld is. Annelies: “We zouden zigzaggend met een kleinere groep en een mondkapje op in de bus kunnen zitten, maar dan mis je de saamhorigheid en gezelligheid van een dagje uit.”

Om het gemis van de dagreisjes op te vullen heeft De Zonnebloem het afgelopen half jaar andere manieren bedacht om toch contactmomenten te creëren, zoals een tompouce met Koningsdag, met Pasen een klein paasontbijtje en voor de volgende keer staan er ijsjes op de planning. Marga: “Mensen wonen vaak alleen en spreken soms de hele dag niemand. Al deze kleine dingetjes vinden ze hartstikke leuk, want dan is er toch even iemand langs geweest. Daarbij houden ze altijd van iets lekkers.”

Kleine uitstapjes

Zeker nu in de zomer, als familieleden op vakantie zijn, merken de vrijwilligers van de Zonnebloem dat hun gasten vaak alleen zijn. Daarom maken zij kleine uitstapjes om contactmomenten in deze tijd wel mogelijk te maken. Marga: “We zijn met Piet naar restaurant De Zeemeeuw geweest. Toen we hem ophaalden had hij zijn colbert aan en een luchtje op. Dan merk je dat het iets is waar ze naartoe leven. Ook al is het soms maar een paar uurtjes, het blijft heel lang bij en ze kijken er nog lang op terug.”

Vanaf deze week is het voor de Zonnebloemgasten en de vrijwilligers ook mogelijk om met de nieuwe duofiets op pad te gaan: met trapondersteuning en een coronaproof, doorzichtig scherm in het midden. Marga: “Onze deelnemers genieten het meest van het bezoekwerk: samen koffiedrinken, een ommetje maken in de buurt of een boodschap doen. Daarom is onze nieuwe duofiets juist zo leuk, want je komt een stuk verder dan te voet én je bent samen iets leuks aan het doen. Je kunt iemand ophalen, naast elkaar zitten en bijvoorbeeld een ijsje halen in Weesp. Dan hebben ze toch een soort uitje.”


De nieuwe duofiets met trapondersteuning is klaar voor de eerste ritjes.  - CAMPFENS PHOTOGRAPHY

Meer berichten