De stoffelijke resten die zijn gevonden bij de berging van bommenwerper Short Sterling worden nog onderzocht.
De stoffelijke resten die zijn gevonden bij de berging van bommenwerper Short Sterling worden nog onderzocht. Foto: G. J. Schultz

Stoffelijke resten gevonden bij berging neergestort oorlogswrak Markermeer

Algemeen

MUIDEN Bij de berging van de Britse bommenwerper Short Sterling die in 1943 neerstortte in het Markermeer zijn stoffelijke resten gevonden, zo meldt gemeente Almere. Nader onderzoek zal uitwijzen of het de zeven Britse en Canadese bemanningsleden betreft van crew BK716. Inmiddels zijn er twee motorblokken, een rechtervleugel, munitie en verschillende vliegtuigonderdelen gevonden tijdens de berging.

Toevallig haalde de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in 2008 een deel van de aandrijfmotor van het landingsgestel van de Short Stirling omhoog uit het Markermeer. De berging van de rest van het oorlogswrak ging begin september dit jaar van start. 

In de eerste week van de berging kon de identiteit van het vliegtuig worden bevestigt door de vondst van een motorblok. Het registratienummer op dit onderdeel bevestigd dat het om de BK716 gaat. Nu er daadwerkelijk stoffelijke resten zijn ontdekt, gaan specialisten proberen vast te stellen of het inderdaad om de bemanning van de Short Stirling gaat.

Neergeschoten

De Britse Bommenwerper stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer toen het op de terugweg was naar thuisbasis Downham Market in Norfolk (Engeland) na een aanval op Berlijn. Het vliegtuig is neergeschoten door een Duitse nachtjager. 

De crew van de BK716 bestond uit Engelse en Canadese bemanningsleden:
Flying Officer John Frederick Harris
Sergeant Ronald Kennedy
Flying Officer Harry Gregory Farrington
Sergeant Charles Armstrong Bell
Flying Officer John Michael Campbell
Sergeant Leonard Richard James Shrubsall
Sergeant John Francis James McCaw

Nabestaanden van de bemanningsleden zijn door de gemeente Almere geïnformeerd over de vondst van de stoffelijke resten.

Minutieus graven

Voor de berging een aantal kilometers buiten de kust van Almere wordt stuk van 75 bij 75 meter van het Markermeer minutieus afgegraven. Slib en klei worden op grote wrakdelen en explosieven gecontroleerd en vervolgens naar een nabijgelegen werkeiland gebracht. Hier wordt het verder gezeefd en gecontroleerd op stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen, vliegtuigonderdelen en archeologische vondsten.

De gevonden delen van het vliegtuig worden in een container opgeslagen. Het is de bedoeling dat waardevolle stukken uiteindelijk naar een museum gaan.

Extra betekenisvol

De berging van dit vliegtuigwrak is onderdeel van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken, dat in 2019 startte met de berging van circa 30 vliegtuigen waarbij grote kans is op het aantreffen van stoffelijke resten. Het programma is gestart om aan de lang gekoesterde wens van nabestaanden tegemoet te komen om hun vermiste familieleden een graf te kunnen geven en zekerheid te krijgen over hun lot. De bergingen zijn dit jaar een extra betekenisvol gebaar sinds Nederland in 2020 75 jaar bevrijding viert. 

Het verhaal van de Short Sterling heeft overeenkomsten met de Britse Bommenwerper die in mei 1943 in de Noordpolder neerstortte. Stichting Halifax Monument Muiden heeft onlangs een monument voor die bemanningsleden onthuld ter nagedachtenis, dat zeer gewaardeerd wordt door nabestaanden van de crew.

Uit de krant