Afbeelding
Foto: Enter Media

College vraagt raad om 115.000 euro als voorbereidingskrediet voor pand De Vonk

Politiek

BUSSUM - Het pand De Vonk aan de Nassaulaan 43 mag niet geheel verloren gaan. Het college van B en W vraagt de raadsleden een bedrag van 115.000 euro beschikbaar te stellen om aan de slag te gaan met de voorbereidingen om het pand (deels) te behouden. Het voorstel staat voor 21 oktober op de raadsagenda.

B en W vinden dat een opgeknapt pand De Vonk ‘bijdraagt aan de vitaliteit en gastvrijheid van het centrum van Bussum’. Het krediet is nodig om een weloverwogen keuze te kunnen maken over het toekomstig gebruik van De Vonk. Voor het college is al wel helder dat de beeldbepalende voorgevel in ieder geval moet blijven. Ook als uit de onderzoeken blijkt dat de keuze op sloop/nieuwbouw gaat vallen. Bij nieuwbouw wordt ook de achterzijde van het gebouw bij het hoofdvolume betrokken. 

Toekomstig gebruik
B en W geven overigens nog geen invulling aan het toekomstige gebruik. De begane grond kan een winkel-, maatschappelijke-, culturele- of horecafunctie krijgen, waarbij op de verdiepingen wonen wordt toegestaan. Maar eerst willen B en W dus weten hoe de bouwkundige en constructieve staat van De Vonk is. Ook zijn een asbestinventarisatie, een bouwfysische schouwing met betrekking tot licht, warmte, lucht, vocht en geluid, een bestemmingsplantoetsing (inclusief een Natura 2000-toetsing) en Flora en Fauna-onderzoek nodig. En hoe goed (of slecht) is de fundering van het pand?

Hoe hoog de bouwkosten voor het opknappen of sloop/nieuwbouw gaan uitvallen, is nog niet te zeggen. Dat is mede afhankelijk van de opbrengsten uit beheer en exploitatie van het toekomstig gebruik. In het tweede kwartaal van 2021 komt het college met een definitief raadsvoorstel voor De Vonk.

Veiligheid
De gemeente Bussum heeft De Vonk in het verleden aangekocht met het oog een eventuele verdieping van het naastgelegen spoor. Het pand is namelijk gesitueerd in de zone die mogelijk nodig is voor een ‘hulpspoor’ ten tijde van de aanleg van een verdiept spoor. Dezelfde zone is bijvoorbeeld ook gereserveerd bij de planvorming voor Mariënburg en sluit qua afmeting aan bij de breedte van de Vlietlaan. Uit de verkenning blijkt echter dat de verkeersveiligheid ter hoogte van de spoorwegovergang verbeterd kan worden zonder dat De Vonk daarvoor moet wijken. De veiligheid kan worden verbeterd door niet langer toe te staan dat gemotoriseerd verkeer vanaf de Meerweg rechtsaf de Nassaulaan inslaat. Het bezoekersverkeer vanuit het Spiegel wordt naar parkeergarage De Olmen geleid in plaats van naar het parkeerterrein aan de Veldweg.

Uit de krant