Het terras aan de sluis van Café Ome Ko in Muiden.
Het terras aan de sluis van Café Ome Ko in Muiden. Foto: © Bob Awick

Horecaondernemers hebben aanvraagformulier winterterras binnen

Algemeen

BUSSUM - De aanvraagformulieren voor het winterterras zijn bij de horecaondernemers in Gooise Meren aangekomen. De gemeente Gooise Meren maakte al half september bekend dat de extra ruime buitenterrassen ook in de winter mogen blijven, maar de spelregels over het aanvragen van de nieuwe vergunning waren tot nu nog onbekend

Vanaf 1 november tot 21 april 2021 geeft de gemeente toestemming om in het kader van de Covid-19 problematiek de winterterrassen te realiseren. Zij geven in het aanvraagformulier drie mogelijkheden om het terras vorm te geven. 

De eerste mogelijkheid is om enkel tafels en stoelen neer te zetten zonder overkapping of verwarming. Het terras is dan geheel weersafhankelijk, maar er is geen extra regelgeving omtrent brandveiligheid. 

De tweede optie is om gebruik te maken van een parasol met hierin een verwarmingselement, zonder overkapping. Bij verslechterde weersomstandigheden kan deze gemakkelijk worden ingeklapt. Deze versie wordt door de gemeente dringend geadviseerd vanwege wet- en regelgeving. Er is geen extra regelgeving op basis van brandveiligheid van toepassing. Wel kijkt de gemeente naar de openbare orde- en veiligheidsaspecten. 

Overkapping kost meer tijd

De laatste mogelijkheid is een overkapping, al dan niet met verwarming. Naast openbare orde- en veiligheidsaspecten moet er ook extra aandacht worden besteed aan brandveiligheid.  De beoordeling van deze aanvraag kan daarom meer tijd in beslag nemen. 

Naast deze aspecten moet er, net als bij de zomerterrassen van afgelopen maanden, bij alle varianten winterterras worden gelet op de 1,5 meter afstand, de verkeersveiligheid, calamiteitenroutes, brandkranen en doorgangen voor voetgangers. Dit moet in de vergunningaanvraag worden opgenomen.

De gemeente verzoekt ondernemers vooraf in overleg te gaan met buren en collega-ondernemers in naaste omgeving. Belanghebbenden kunnen tegen de vergunning van een winterterras bezwaar maken. 

Uit de krant