Vlnr.: Joop van Dort, Willem Jan van der Burg, Barbara Boudewijnse en Miel Janssen
Vlnr.: Joop van Dort, Willem Jan van der Burg, Barbara Boudewijnse en Miel Janssen Foto: © Bob Awick

Gemeente en Wattnu starten ‘1000 daken-actie’

Algemeen

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren helpt ondernemers en eigenaren van maatschappelijk en gemeentelijk vastgoed, die beschikken over ruime daken en interesse hebben om deze te beleggen, met zonnepanelen. 

Dit past binnen de gemeentelijke ambitie om de mogelijkheden voor zon op dak maximaal te benutten. Dit betekent zon op daken van onder andere bedrijven, zorginstellingen, gemeentelijke panden, woningbouwcorporaties, VvE’s en sportcomplexen.

De samenwerking die de gemeente al had met Wattnu voor het ondersteunen van inwoners wordt hiermee uitgebreid. Wattnu gaat nu ook ondernemers en andere dakeigenaren tijdens het gehele proces ondersteunen en ontzorgen. Zo hoopt de gemeente vastgoedeigenaren enthousiast te krijgen voor zonnepanelen op hun dak.

Op 3 maart gaf wethouder Barbara Boudewijnse samen met Joop van Dort, voorzitter van de FIN (de bedrijvenvereniging in Gooise Meren), Willem Jan van der Burg, initiatiefnemer van de Tinfabriek en ambassadeur voor Samer Sneller Duurzaam en Miel Janssen, voorzitter van Wattnu, het officiële startschot van de ‘1.000 daken-actie’ in de Tinfabriek in Naarden. 

Versnelling zon op dak

Wattnu heeft binnen de gemeente Gooise Meren ruim duizend daken met een oppervlakte van minimaal 250 m² in kaart gebracht. Veel van deze daken worden nog niet gebruikt voor het opwekken van energie. De gemeente wil samen met Wattnu dit proces versnellen. Wethouder Barbara Boudewijnse: “We staan voor een grote opgave als het gaat om het opwekken van duurzame energie. In onze energiestrategie hebben we gekozen om vooral in te zetten op dubbelgebruik van schaarse grond en dus daken en parkeerplaatsen te gebruiken voor zonne-energie. In de samenleving is er veel draagvlak voor het benutten van zon op dak. Ook financieel zijn zonnepanelen interessant. Daar gaan we met deze samenwerking een extra impuls aan geven.”

Ontzorgingspakket 

De aanschaf van zonnepanelen voor een groot dak kan een ingewikkeld proces zijn. Wattnu heeft daarom een ‘1000-daken projectteam’ opgezet om eigenaren stap voor stap te ondersteunen. Zij krijgen gratis een persoonlijk advies door middel van een dakscan inclusief een dakschouw. Niet elk dak is namelijk geschikt voor zonnepanelen, maar 85 procent is dat wel of kan met kleine aanpassingen geschikt gemaakt worden. Ook is er hulp bij de aanvraag van offertes en subsidies. Miel Janssen (Wattnu): “Een ondernemer kan zelf eigenaar worden van de zonnestroominstallatie, maar kan het dak ook (gedeeltelijk) ter beschikking stellen aan Wattnu die de installatie middels bewonersparticipatie realiseert en beheert. Het uiteindelijke doel is de mogelijkheden die er zijn om daken in te zetten voor het opwekken van duurzame energie maximaal te benutten.”

Eind vorig jaar zijn de voorbereidingen begonnen en is een voortvarende start gemaakt. Drie bedrijven op bedrijventerrein Gooimeer gaan tezamen 650.000 euro investeren en hebben daar onder coördinatie van Wattnu voor 85.000 euro subsidie aangevraagd bij de provincie. De projecten bestaan uit het installeren van zonnepanelen, aanbrengen van dakisolatie en ledverlichting tot het realiseren van een DC-snellaadstation.

Aanmelden

Eigenaren van grote daken kunnen zich voor een kosteloos vooronderzoek aanmelden bij Wattnu.org/1000daken. Heeft u vragen dan kan het projectteam gemaild worden via 1000daken@wattnu.org. Wattnu neemt ook zelf contact op met eigenaren van bedrijfspanden die een ruim dak met veel potentie voor zonne-energie hebben.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Huisartsen uit Gooise Meren strijdbaar op Malieveld Het is vijf voor twaalf voor huisartsen: ‘We willen nu meer tijd voor onze patiënten’ Zorg 5 jul, 15:00
Logo
Afbeelding
Toch gaat driekwart van ANWB-leden zeker op vakantie Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden Algemeen 5 jul, 14:00
Afbeelding
Comeniusschool gaat ‘eco’ en wil ‘groene vlag’ behalen Algemeen 5 jul, 12:05
Afbeelding
Juliana Dalton behaalt zesde plaats op NK Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
HCAW blijft in spoor Amsterdam en Neptunus Sport 5 jul, 11:01
Logo
Afbeelding
Op stap met boswachters door het Kocherbos Muiderbergers blij dat het Kocherbos nu in handen is van Goois Natuurreservaat (GNR) Natuur en Milieu 5 jul, 09:00
Afbeelding
Ongeval op Brediusweg; auto komt tegen boom tot stilstand 112 4 jul, 19:43
Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:32
Voorproefje Muidernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief