Gerda Franken: 'Mijn doel is om mensen te enthousiasmeren en te motiveren om de Nederlandse taal te leren.'
Gerda Franken: 'Mijn doel is om mensen te enthousiasmeren en te motiveren om de Nederlandse taal te leren.' (Foto: Bob Awick)

De Taalmannen: kleinschalig project met grote sociale gevolgen

GOOISE MEREN - Nederlandse en anderstalige mannen kunnen sinds afgelopen februari in Gooise Meren Nederlandse taallessen volgen. Hoe loopt het? Gerda Franken is taaldocent en coördinator van dit project dat met een subsidie van de gemeente Gooise Meren tot stand kwam. Er is recent een tweede groep gestart. "Het is een kleinschalig project met grote sociale gevolgen", aldus Franken.

Franken vertelt dat de groepen geleid worden door een nt2-docent, geassisteerd door vrijwilligers, veelal in het onderwijs werkzaam geweest, die door de Stichting Lezen en Schrijven zijn opgeleid als taalvrijwilliger of taalcoach. "Toen vroegen de gemeente Gooise Meren en andere organisaties ons waarom er geen taallessen voor mannen gegeven werden en of we daarvoor een plan konden schrijven. Dat hebben we gedaan, we kregen subsidie en gingen in februari aan de slag met 'De Taalmannen'."

Franken vindt het belangrijk dat de vrouwen en mannen die lessen volgen daarnaast nog worden begeleid door een taalcoach, zodat ze de taal nog beter gaan beheersen. "In het Gooi zijn 17.000 laaggeletterden, dat is schrikbarend veel. De Nederlandse laaggeletterden zijn moeilijk te vinden, maar we hopen ze uiteindelijk te bereiken, want ook daar is veel te winnen."

Wie interesse in de taallessen heeft, kan contact opnemen met Gerda Franken door te mailen naar gjfranken@planet.nl.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten