'Voor Muiden is een binnenhaven veel leuker dan een buitenhaven' | Muidernieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Er is in Muiden veel onduidelijkheid over een eventuele haven bij de oude A1.
Er is in Muiden veel onduidelijkheid over een eventuele haven bij de oude A1. (Foto: Astrid Maas)

'Voor Muiden is een binnenhaven veel leuker dan een buitenhaven'

MUIDEN - Waar tot voor kort de auto's over de A1 raasden, wiebelen daar straks de bootjes? Een groep Muidenaren ziet zo'n binnenhaven op de plek van de oude snelweg wel zitten. De gemeente richt zich eerst op een ander havenplan.

De gemeente Gooise Meren onderzoekt namelijk de haalbaarheid van een haven langs het IJmeer tegenover de Westbatterij, een buitenhaven. De woordvoerder vertelt dat de gemeenteraad al in 2015 opdracht gaf voor zo'n onderzoek.

Haalbaarheidsonderzoek
"Projectontwikkelaar KNSF Vastgoed II is bezig met een haalbaarheidsonderzoek om te kijken of de buitenhaven past in het natuurlijke landschap en of de buitenhaven ook op lange termijn rendabel is. De resultaten verwachten we over enkele weken. Daarna wordt dit aan de provincie voorgelegd. Met een binnenhaven in Muiden zijn we nog niet concreet bezig, maar binnen het plan 'Verder met de Vesting Muiden' kijken we wel naar de mogelijkheden. Het enige dat ik weet is dat de Stadsraad Muiden in samenwerking met een aantal watersportpartijen onlangs een presentatie heeft gegeven over de mogelijke ontwikkeling van een binnenhaven."
Havenmeester Roy Moolhuizen van jachthaven Fort H hoopt dat er wel een nieuwe binnenhaven komt in de kom van het oude A1-tracé. "Wat ik heb begrepen is dat er tekeningen zijn gepresenteerd door een werkgroep van de Stadsraad, watersportvereniging, inwoners, ondernemers en eigenaren van jachthavens om een passantenhaven aan te leggen met tachtig ligplaatsen op de plek van de oude A1.
"Vooral de watersportvereniging is geïnteresseerd, zodat er voor de leden plek is voor hun boot en als die gaan varen, is er ruimte voor passanten om gebruik te maken van de haven."

Vijf havens
In het Gooi zijn momenteel vijf havens. Een kleine haven aan het strand bij Muiderberg, de grote haven in het Naarderbos, de Muidenhaven ('de Koninklijke'), de stichtingshaven in Muiden en de haven bij Fort H. De vraag is of er wel een nieuwe haven moet komen. "We weten dat er lang niet genoeg ligplekken beschikbaar zijn voor boten van inwoners en passanten op een A-locatie. Er zijn nog wel plekken beschikbaar in het Naarderbos en bij Marina Muiderzand, maar daar willen de mensen liever niet liggen met hun boot, omdat daar niet een gezellig centrum in de buurt is. Nu varen de passanten door omdat we ze in Muiden geen plekken kunnen aanbieden en dat is niet goed voor de ondernemers in het dorp."

Fort H heeft 55 vaste ligplekken. "Die kunnen door passanten alleen gebruikt worden als de mensen een dagje weg zijn. Wel is het zo dat het gebied voor de nieuwe binnenhaven uit schootsveld bestaat en dat er een Natura-2000-plan is. Misschien geeft de provincie dan geen goedkeuring voor een haven, maar dat geldt ook voor de buitenhaven. Er zijn dus nog heel veel onduidelijkheden, maar wat ons betreft had er allang een binnenhaven moeten zijn."

De Stadsraad van Muiden heeft een werkgroep opgericht die een presentatie heeft gegeven over wat de wensen zijn wat betreft een eventuele binnenhaven, zo legt bestuurslid Harm Hasenaar uit. "We willen nagaan of er genoeg draagvlak is voor een haven op de plek bij de oude A1, zodat sloepjes en passanten uit Weesp en vanaf de Vecht even kunnen aanleggen. Maar de werkgroep zit nog in de ideeënfase en is aan het onderzoeken of er genoeg draagvlak is voor een nieuwe binnenhaven bij zowel de gemeente Gooise Meren als de inwoners en de middenstand."

Meer duidelijkheid
De inwoners en ondernemers willen meer duidelijkheid. Ze laten weten dat ze geen belangstelling hebben voor de buitenhaven omdat het komt te liggen bij het populaire recreatiestrandje. Reinier Verwey van restaurant De Doelen ziet graag dat er een nieuwe binnenhaven met plekken voor passanten in Muiden komt. "Als die haven er komt, dan varen de toeristen niet door, zoals nu, maar kunnen ze aanleggen en naar ons toe komen voor een hapje en drankje. Voor de middenstand zou dat heel fijn zijn."

Daniël van Brasserie Herengracht is zeer positief. "Je ziet per seizoen ongeveer 20.000 boten binnenvaren en weer doorvaren. We vinden het jammer dat we niet gehoord worden door de gemeente Gooise Meren. Als toeristen in de binnenhaven kunnen aanleggen, dan is het centrum op loopafstand en dat is goed voor de middenstand."

Een raadsel
Peter woont al 25 jaar aan de Herengracht vlak bij jachthaven Fort H en vertelt dat het een raadsel is wat er nu precies gaat komen. Hij vertelt dat veel inwoners denken dat er een binnenhaven komt. "Ik ben zeker niet tegen de binnenhaven, maar dan wel in proportie. En dan bedoel ik dat er niet meer dan honderd ligplaatsen moeten komen. En voor Muiden is een binnenhaven veel leuker dan een buitenhaven."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227073&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>