Een eerder bezoek van de actiegroep aan de burgemeester werpt nu haar vruchten af.
Een eerder bezoek van de actiegroep aan de burgemeester werpt nu haar vruchten af. (Foto: Terug Naar de Bossen)

Gemeente koploper implementatie VN-verdrag personen met een handicap

GOOISE MEREN - Goed nieuws voor mensen met een handicap in de gemeente. De gemeente Gooise Meren is uitgekozen om mee te doen aan het 'koplopersprogramma voor de implementatie van het VN-Verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap'. 

Doel van het verdrag is het bevorderen, beschermen en waarborgen van de mensenrechten van mensen met een beperking. Er zijn talloze belemmeringen die het leven van mensen met een beperking nog steeds ingewikkeld maken.

Meedoen
Het doel van het verdrag is om mensen met een handicap volwaardig mee te laten doen aan de samenleving. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Lopende initiatieven krijgen in de koplopersgemeenten een impuls. Dit alles betekent dus dat Gooise Meren serieus werk wil maken van het verbeteren van de positie van mensen met een handicap/beperking. 

Rekening houden
Concreet betekent het bijvoorbeeld dat de gemeente bij bouwprojecten en verkeerscirculatieplannen rekening houdt met mensen met een handicap. Maar ook op zaken zoals banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de fietschaos op Bussum-Zuid en toegankelijkheid van stemlokalen. Zelfs de toegankelijkheid van het net gerenoveerde gemeentehuis zou beter toegankelijk gemaakt moeten worden voor deze doelgroep.

Actiegroep
De aanmelding bij de Vereniging Nederlandse Gemeente is in gang gezet door Marleen Sanderse met in haar kielzog de belangenbehartigingsgroep 'Terug Naar de Bossen'. Afgelopen maart bood Sanderse minister Hugo de Jonge een brochure aan om de kandidatuur te ondersteunen. Een aantal politieke partijen had ook al aangegeven met het verdrag aan de slag te willen.

Overwinning
De Bussumse Margreet de Boekert van de actiegroep 'Terug naar de bossen' is erg content. "Het voelt echt als een overwinning. Dit is beslist een opsteker voor de inwoners van Gooise Meren."

Meer berichten