Foto: Hans Peijs
corona

Storm richting ondernemersloket is iets gaan liggen

  Bedrijven

De storm richting het regionaal ondernemersloket is iets gaan liggen. De teller staat nu op een kleine zesduizend ingediende aanvragen, terwijl dat er een week terug al vijfduizend waren.

In de afgelopen weken zijn al veel ondersteuningsverzoeken van ondernemers afgehandeld, zo meldt de gemeente Hilversum. Inmiddels zijn er zo'n drieduizend voorschotten verstrekt. Tot afgelopen dinsdag zijn er circa 5.900 aanvragen ingediend bij dit digitale loket. Het streven is om de aanvrager binnen een week een voorschot te betalen en binnen vier weken moet er een besluit zijn genomen. 

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Beter bekend als de Tozo-regeling. Ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen zitten, kunnen een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of bedrijfskapitaal aanvragen. Hilversum voert dit uit voor de regio Gooi en Vecht via het digitale ondernemersloket.

Robot

Bij het verwerken van de aanvragen is er hulp gekomen. In dit geval gaat het om een robot. Deze is op maandag 30 maart gestart met de uitbetaling van voorschotten van duizend euro per adres voor ondernemers en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). "Dit is uniek omdat op deze school een robot niet eerder is toegepast", meldt de gemeente. 

Als er geen problemen, zoals onjuiste of onvolledige informatie, dan kan de robot zo'n vijfhonderd aanvragen per etmaal verwerken. Doordat aanvragen niet (helemaal) klopten, zijn negenhonderd aanvragen niet verwerkt door de robot. Dat betekent dat deze aanvragen handmatig worden verwerkt.  "Ondanks het handmatige proces, lukt het om de aanvragen binnen vier weken te verwerken", zegt de gemeente. "Veel vragen van ondernemers gaan over wanneer ‘de rest’ van het geld komt. Dit zorgt voor extra belasting op klantencontactcentrum en belteam. De informatie op de website wordt daarop aangepast."

Vanaf deze week is het mogelijk voor ondernemers een aanvraag voor een lening online in te dienen. De verwerking van het e-formulier kan niet door de robot worden gedaan. Iedere aanvraag moet handmatig worden bekeken en beoordeeld.

Meer berichten