Afbeelding
Foto: Jessica de Jong

Provincie Noord-Holland: ‘Ombouw lege winkels maakt meer dan 20.000 woningen mogelijk’

Bedrijven

GOOISE MEREN - Leegstaande winkels in centrumgebieden moeten vaker worden omgebouwd tot woningen. Dat stelt de Provincie Boord-Holland. “Uit onderzoek blijkt dat het nu al mogelijk is om 9.000 tot 10.000 woningen te realiseren door transformatie van leegstaand winkelvastgoed. Met een verdere toename van de leegstand door corona groeit de potentie voor wonen in centra naar circa 21.000 tot 27.000 woningen.”

Noord-Hollandse winkelgebieden - ook die in ‘t Gooi - kampen met toenemende structurele leegstand. Deze ontwikkeling was al gaande door een verschuiving naar online winkelen en wordt nu versneld door de impact van Covid-19. Er staat ruim 400.000 vierkante meter winkelvastgoed leeg waarvan ruim 125.000 vierkante meter in aanmerking komt voor transformatie.

Ilse Zaal, gedeputeerde economie: “Het toekomstperspectief voor detailhandel in veel winkelgebieden is niet rooskleurig. Daardoor komt de leefbaarheid van steden en kernen op den duur onder druk te staan. We willen met gemeenten hun centrumgebieden divers, compact én toekomstbestendig maken. Vooral aan de randen van de winkelgebieden en in de straten daaromheen zien wij kansen om panden geschikt te maken als woning.”

Cees Loggen, gedeputeerde wonen: “De komende tien jaar zijn in Noord-Holland ruim 130.000 woningen nodig. Winkeltransformatie kan een grote bijdrage leveren aan het realiseren van die nieuwe woningen. Het tempo van huidige winkeltransformatie ligt laag en het aantal plannen is beperkt. Het onderzoek dat wij hebben laten doen laat zien dat er in veel gemeenten meer mogelijk is. De komende jaren willen wij gemeenten stimuleren en ondersteunen bij het realiseren van kansrijke projecten.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)


Afbeelding: Provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland heeft een inventarisatie laten maken van de kansen die er zijn in winkelgebieden. Uit dit onderzoek blijkt dat het nu al mogelijk zou zijn om 9.000 tot 10.000 woningen te realiseren door transformatie van leegstaand winkelvastgoed. Het gaat dan hoofdzakelijk om herontwikkeling van winkelpanden om wonen te realiseren of sloop/nieuwbouw van incourant vastgoed. 

De grootste woningaantallen zijn mogelijk in middelgrote centra en binnensteden. Transformatie in de kleinere kernen kan juist de leefbaarheid versterken. Met een verdere toename van de leegstand groeit de potentie voor wonen in centra naar circa 21.000 tot 27.000 woningen. De provincie gaat samen met gemeenten verder onderzoeken welke projecten grote kans van slagen hebben en welke bestaande subsidieregelingen daarvoor ingezet kunnen worden. Daarnaast komt er een meerjarige aanpak voor het uitvoeren van pilots en het realiseren van kansrijke projecten. 

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Kwart wil overwaarde inzetten om woning te verbeteren of verduurzamen Helft woningbezitters verwacht overwaarde van ruim een ton Bedrijven gisteren
Afbeelding
Voorlopige uitslag van ‘1000 soortendag’ bekend; 1.094 soorten aangetroffen Natuur en Milieu 23 mei, 07:00
Afbeelding
Meer burenoverlast als gevolg van corona Algemeen 22 mei, 15:21
Afbeelding
Ontwikkelingen energiecontracten met Rusland in regiogemeenten Algemeen 22 mei, 12:39
Afbeelding
Van de Historische Kring De geschiedenis van Muier Schipperbitter Algemeen 22 mei, 11:52
Afbeelding
Vier inwoners proberen een week zonder afval te leven Natuur en Milieu 21 mei, 15:08
Afbeelding
Catherine Keyl | Zaterdagportret ‘Geïnformeerd zijn is belangrijker dan maar klakkeloos je mening spuien’ Mensen 21 mei, 08:00
Afbeelding
Roxane van Iperen signeert bij Boekhandel Los Bedrijven 20 mei, 16:00
Voorproefje Muidernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief